Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Harriet Wallberg sparkas efter KI-skandalen

02:36. Harriet Wallberg sparkas som universitetskansler och hela KI:s styrelse byts ut efter Macchiarini-skandalen.

Forskningsminister Helene Hellemark Knutsson (S) är mycket kritisk efter dagens rapport om Karolinska Institutets roll i Macchiarini-ärendet. På måndagen sparkade hon Universitetskanslersämbetet högsta chef Harriet Wallberg Henriksson. Dessutom byts hela KI:s styrelse ut.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler, säger Helene Hellmark Knutsson på en pressträff på måndagskvällen.

Ministern inledde pressträffen med att säga att hon är väldigt upprörd efter att ha läst rapporten om Karolinska institutets agerande kring anställningen av kirurgen Macchiarini, som presenterades tidigare på måndagen, och kallade det som har hänt för en ”skandal”.

– Jag känner väldigt starkt med dem som har drabbats.

Forskningsministern framhöll att det nu är viktigt att KI gör allt för att komma tillrätta med bristerna och återupprättar förtroendet för sin verksamhet igen.

– KI:s ledning har inte förstått vad det innebär att vara en myndighet.

Hellmark Knutsson meddelade också att hela styrelsen för Karolinska institutet ska bytas ut. Tidigare i våras avgick fyra ledamöter som ersattes med nya, och nu får alltså resterande ledamöter gå. Nuvarande ordföranden Lars Leijonborg har redan sagt att han kommer att avgå, något som ministern välkomnade.

– Karolinska behöver en ny styrelse och regeringen har gett nomineringsgruppen i uppdrag att ta fram förslag på nya styrelseledamöter och ny ordförande, säger hon.

Foto: Henrik Montgomery/TTHelene Hellmark Knutsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under tiden som processen pågår kommer den gamla styrelsen att sitta kvar.

Hellmark Knutsson kritiserade även rektorerna som var inblandade i rekryteringen av Paolo Macchiarini som gästprofessor 2009. En av dem var universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson som enligt Sten Heckschers utredning hade en aktiv roll i rekryteringsprocessen.

Utredningen konstaterade att det aldrig gjordes någon anställningsintervju eller togs några referenser trots att det fanns tydliga varningssignaler från Macchiarinis tidigare arbetsgivare.

Enligt forskningsministern har Wallberg Henriksson brustit i sitt ledarskap och omdöme och på så sätt skadat sitt förtroende som högsta chef på UKÄ, därför får hon lämna sin post.

– Jag har svårt att se att hon kan sitta kvar, säger Helene Hellemark Knutsson.

Tidigare under dagen kommenterade Harriet Wallberg Henriksson kritiken mot henne som kom fram i utredningen:

– För det första vill jag säga att det som har hänt är oerhört tragiskt för de drabbade patienterna och deras anhöriga. Hade jag och rekryteringsutskottet haft all den information som uppenbarligen fanns på KI så hade Macchiarini aldrig anställts, sade hon till TT.

I det läget hade hon inställningen att hon kunde fortsätta som universitetskansler. Beskedet att hon tvingas lämna sin post gjorde att Harriet Wallberg Henriksson ställde in en sedan tidigare inbokad medverkan i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

Enligt Expressen riskerar nu Harriet Wallberg Henriksson att också förlora sin prestigefyllda plats i Nobelförsamlingen, som utser pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

– Vi har diskussioner om detta i kväll, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, till Expressen.

Universitetskanslersämbetet är en statlig myndighet som bland annat granskar utbildningar vid universitet och högskolor för att kontrollera kvaliteten. 

Läs mer.KI och Macchiariniaffären

Foto: Lina AlrikssonPaolo Macchiarini. Foto: Lina Alriksson

Detta har hänt.Macchiariniaffären

 • 2010
  Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet. Samtidigt tillträder han en deltidstjänst som överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Juni 2011 – januari 2014
  Under dessa år opererar Paolo Macchiarini tre patienter på KS som alla får konstgjorda luftstrupar av plast. Två av patienterna avlider. I oktober 2013 får Paolo Macchiarini operationsförbud på KS.
 • Augusti 2014
  Fyra läkare på KS anmäler Macchiarini till KI:s dåvarande rektor Anders Hamsten för att ha förvanskat resultaten av operationerna i ett antal vetenskapliga artiklar.
 • November 2014
  KI tillsätter en extern utredare, Bengt Gerdin, med uppdrag att utreda de fyra läkarnas anmälan mot Macchiarini.
 • Mars 2015
  Karolinska institutets etikråd friar Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk (oredlighet) och KI:s rektor går på samma linje.
 • April 2015
  Läkemedelsverket gör en polisanmälan om brott mot läkemedelslagen då tillstånd för klinisk prövning innan operationerna inte har inhämtats av Macchiarini. Åklagare inleder en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
 • Maj 2015
  Externe utredaren Bengt Gerdin påvisar att Macchiarinis vetenskapliga artiklar brister i överensstämmande med Macchiarinis egna journalanteckningar.
 • Augusti 2015
  KI:s rektor Anders Hamsten friar Macchiarini för anklagekserna om forskningsfusk och hävdar att Macchiarini inte ägnat sig åt forskning utan sjukvård.
 • Januari 2016
  Utredaren Bengt Gerdin står fast vid sin bedömning om att Paolo Macchiarini ägnat sig åt oredlighet i forskning. Amerikansk media visar att Macchiarinis meritförteckning, hans CV, innehåller felaktigheter.
  SVT sänder den första delen av tre av Bosse Lindquists dokumentär Experimentet, en serie om Paolo Macchiarinis verksamhet. Detta får KI:s rektor att föreslå ytterligare en extern utredning för att granska misstankarna om Macchiarinis forskningsfusk.
  Karolinska universitetssjukhuset, KS, tillsätter samtidigt en egen granskning av de omdiskuterade strupoperationerna. Man väjer först en intern utredare men får backa efter hård kritik.
 • Februari 2016
  Macchiarinis anställning på KI förlängs inte.
  Urban Lendahl, sekreterare i Nobelkommitten vid KI avgår eftersom han är en av dem som ska granskas i Macchiariniaffären.
  Sten Heckscher utses att leda en extern granskningen av KI roll i Macchiariniaffären.
  KS utser professor Kjell Asplund till extern granskare för Macchiarinis operationer på KS.
 • 13 februari
  Anders Hamsten, rektor på KI, avgår och medger i en debattartikel i DN att han brustit i sitt omdöme vad gäller Paolo Macchiarini. Karin Dahlman-Wright går in som tillfällig rektor tills en ny är utsedd. Hon ger Centrala etikprövningsnämnden i uppgift att granska Macchiarinis oredlighet i forskning.
  KI beslutar att avskeda Paolo Macchiarini.
  Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning på KI beviljas avsked. Karin Dahlman-Wright avskedar det kritiserade rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke och avskaffar själva tjänsten.
 • Mars 2016
  Regeringen vill sparka vissa medlemmar av KI:s styrelse, konsistoriet, och ger en nomineringsgrupp i uppgift att komma med namnförslag.
  Personalansvarsnämnden på KI avskedar Paolo Macchiarini.
 • Juni 2016
  Regeringen ger utredare Gudmund Toijer, justitieråd vid Högsta domstolen, i uppdrag att se över etikprövningslagen, vilket innebär att säkerställa vad som är sjukvård och vad som är forskning och föreslå hur forskning med ursprung i sjukvård ska genomgå etikprövning.
 • Augusti 2016
  Professor Kjell Asplund presenterar den externa utredningen kring Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset.
  F d rikspolischefen Sten Heckscher lägger fram utredningen kring KI:s ansvar i Macchiariniaffären.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.