Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hästar föll ned i ravin när vagnen lossnade

Foto: Mikael Berglund/TT

Efter en flera timmar lång och komplicerad räddningsinsats kunde tre hästar räddas ur en ravin sedan den bil som dragit vagnen med dem börjat glida bakåt i det hala väglaget.

Det var strax efter tio på lördagsförmiddagen som en man och en kvinna var på väg i bil vid Bokenäs väster om Uddevalla med tre hästar i en vagn bakom sig.

Bilen med hästvagnen hade precis nått krönet på en backe då den började glida bakåt i det hala väglaget.

– Det var oerhört halt på platsen och föraren kunde inte göra något när bilen och vagnen började glida, berättar Håkan Axelsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla.

Vagnen fortsatte över kanten till en fem meter djup ravin där den under en kort stund blev hängande innan den lossnade från dragkroken och föll meter ned. Bilen blev stående kvar på vägen.

En av hästarna tog sig ur vagnen medan de övriga två blev kvar inne i den.

– Det var en besvärlig insats som tog ett par timmar. Den häst som stod utanför fick vi hissa upp med bärgningsbilens vinsch, den andra klippte vi ut och kunde leda upp en längs en annan väg ur ravinen. Den tredje kunde vi ta ut först sedan vi fått vagnen på rätt köl, säger Håkan Axelsson.

Mannen som körde bilen klarade sig utan fysiska skador medan kvinnan fick föras till sjukhus med chockskador.

Hästarna togs om hand av en tillkallad veterinär och fick lättare fysiska skador på benen.

– Men de var väldigt lugna trots det som hänt, säger Håkan Axelsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.