Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hästkött i Findus lasagne

Livsmedelsföretaget Findus har dragit tillbaka sin frysta lasagne sedan det visat sig att de innehåller hästkött. Tidigare hade samma produkt i Storbritannien visat sig bestå av uppemot 100 procent hästkött i stället för nötkött som det står på förpackningen.
 

Brittiska livsmedelskontrollen FSA hade funnit att i vissa förpackningar av lasagnen var köttet enbart häst. Av 18 köttprover innehöll 11 mellan 60 och 100 procent häst. Lasagnen produceras av franska företaget Comigel, på beställning av Findus.

Även Findus Sverige har 1-portions-lasagnen i sitt sortiment. Den 4 februari beslutade företaget att kalla tillbaka de cirka 20.000 lasagnerna som fanns i butik och erbjöd kunder att skicka tillbaka redan köpta lasagner. I Sverige säljs cirka totalt 100 ton Finduslasagne per år.

– Vi har fyra partier från den aktuella leverantören. Två prover från varje har tagits och skickades till det ackrediterade laboratoriet Eurofins i Tyskland, säger Findus Sveriges produktionsdirektör Henrik Nyberg som konstaterar att alla proverna visade sig innehålla ”mycket hästkött”, det vill säga precis som de brittiska lasagnerna mellan 60 och 100 procent.

Läs mer: Allt om köttfärsskandalen på ICA

I Storbritannien oroas man av uppgifter om att hästköttet kan innehålla det antiinflammatoriska och antireumatiska hästmedicinen fenylbutazon som är skadlig för människor. FSA har därför gett order om att lasagnen ska testas för att se om den innehåller sådana medel.

I måndags drog Findus i Sverige tillbaka sina lasagner från lagerhållning eftersom man befarade att de kunde innehålla hästkött. Detta eftersom systerbolaget i Storbritannien har fått det från samma leverantör även om det är olika råvarunummer i lasagnerna. Men fenylbutazon, hävdar Henrik Nyberg, är det ingen risk för.

Läs mer: Glas i kyckling

– Vi har bestämt att inte testa för så kallat ”bute”. Vi har fått leverantörens försäkran om att det inte finns någon fara för hälsan. Det handlar om etik och moral, att kunder ska få det de förväntar sig, en redlighetsfråga helt enkelt.

Har ni fler produkter som kan ha häst i sig?

– Vi har varit i kontakt med alla våra köttleverantörer och fått försäkran om att deras innehåll överensstämmer med specifikationerna. I samband med det kom det fram att Comigel inte kunde garantera det. Alla andra har verifierat att risken inte finns att häst skulle hamna i deras leveranser, säger Henrik Nyberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.