Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hawking: Svarta hålets minne finns i rymden

02:50. Den världsberömde brittiske kosmologen Stephen Hawking har på KTH i Stockholm berättat en ny kontroversiell teori om svarta hål. Professor Ulf Danielsson reder ut vad det handlar om.

Informationen om allt som ramlat in i ett svart hål finns kvar i rymden runtomkring, enligt Stephen Hawkings lösning på en 40 år gammal paradox. Under en föreläsning i på Kungliga tekniska högskolan, KTH, på tisdagen presenterade Stephen Hawking, världens mest kände verksamma forskare, en lösning på en paradox om svarta hål: vart informationen om allt som faller in i dem tar vägen.

– Mitt förslag är att informationen inte lagras inne i det svarta hålet utan vid horisonten, sa han.

Stephen Hawking, som är totalförlamad och bara kan kommunicera med omvärlden via en dator som han styr med en kindmuskel, är i Stockholm för att delta i konferensen The Hawking radiation. Under hela veckan ska han och ett fyrtiotal andra av världens främsta fysiker diskutera svarta hål och deras märkliga egenskaper. Informationsparadoxen är en av de största frågorna.

– Det har varit ett problem för den teoretiska fysiken i 40 år, säger Stephen Hawking.

I mitten av 1970-talet visade Stephen Hawking att svarta hål strålar mycket svagt med så kallad Hawkingstrålning och till slut kommer att avdunsta. Strålningen innehåller ingen information om det som sugits in i det svarta hålet. När hålet förintas borde därför informationen också gå förlorad. Men det strider mot andra grundläggande principer inom fysiken som säger att information inte kan förstöras.

Enligt Stephen Hawkings nya lösning finns minnet av allt som sugits in i hålet kvar som ett avtryck i rymden runtomkring.

– Tanken är att det är som ett hologram av partiklarna som åkt in. Det innehåller all information som annars skulle gå förlorad, säger Stephen Hawking.

Men informationen är inte enkelt tillgånglig. Under en fullsatt föreläsning på Stockholm Waterfront Congress Center på måndagskvällen jämförde Stephen Hawking det med att bränna ett uppslagsverk: allt finns kvar i askan, men det är inte lätt att läsa den.

– Informationen kommer tillbaka, men i en kaotisk och värdelös form. För alla praktiska ändamål har informationen gått förlorad, säger han.

Enligt Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, är det inte viktigt.

– Det viktiga är att informationen finns kvar, i samklang med andra naturlagar. Annars hade vi fått ändra på de andra naturlagarna. Nu förefaller det som att kvantmekaniken klarar sig, säger han.

Men än finns det jobb kvar för fysikerna innan paradoxen är helt löst.

– Jag tror inte alls att vi är klara. Men det här är ett nytt spår att följa, säger Ulf Danielsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.