Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hd-friar-kvinna-som-gav-falskt-alibi-i-krogmord/

Sverige

HD friar kvinna som gav falskt alibi i krogmord

Det är inte brottsligt att ge någon ett falskt alibi om personen redan är dömd.

Högsta domstolen friar därför en kvinna, som i polisförhör ljugit om en av de dömda för morden vid Vårväderstorget i Göteborg 2015.

Rätta artikel

Kvinnan, som var åtalad för grovt skyddande av brottsling, har tidigare friats i både tingsrätten och hovrätten. Nu gör Högsta domstolen (HD) samma bedömning.

Domstolen skriver på sin webbplats att straffansvaret för skyddande av brottsling inte omfattas av exempelvis ett falskt alibi åt en person som redan är dömd för brott.

Brottsrubriceringen skyddande av brottsling kan enligt HD bli aktuell om ett vittne exempelvis lämnar uppgifter som gör att en brottsling kommer undan. I det aktuella fallet bedömer domstolen dock att det falska alibit enbart kunde påverka bevisläget. Och eftersom kvinnan inte vittnat under ed var det hon gjorde inte brottsligt, enligt HD.

Fallet handlar om skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget i Göteborg 2015, då två personer dödades och åtta skadades. En kvinna åtalades i efterhand för grovt skyddande av brottsling, sedan hon i polisförhör ljugit om var en av gärningsmännen befann sig i samband med morden.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, förhördes i samband med att en av de livstidsdömda männen överklagade hovrättsdomen och hon gav honom då ett falskt alibi. Både tingsrätten och hovrätten kom senare fram till att kvinnan ljugit — men friade henne ändå, eftersom det enligt domstolarna inte finns något lagligt stöd för att döma henne.

Det var Riksåklagaren (RÅ) som hade vänt sig till Högsta domstolen för att få fallet prövat på nytt. RÅ ansåg till skillnad från domstolarna att lagtexten räcker för att döma kvinnan.

Totalt har sju män dömts för inblandning i skottlossningen. Två av dem fick livstids fängelse, varav en av dem är mannen som kvinnan anses ha försökt skydda.