Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hel-skolklass-overraskade-inga-pa-96-arsdagen-ingen-ska-behova-vara-ensam/

Sverige går samman

Hel skolklass överraskade Inga på 96-årsdagen: ”Ingen ska behöva vara ensam”

Foto: Privat

Läraren Gudrun Wilhelmsson och hennes skolklass beslutade sig för att överraska Inga Dehman, 96, på hennes födelsedag. 

– Ingen ska behöva känna sig isolerad i dessa tider och framför allt inte våra äldre, säger hon. 

I torsdags var Gudrun Wilhelmsson ute tillsammans med sin skolklass i Ystads vårsol då hon fick höra att en kollegas mormor sitter ensam och isolerad under coronatider. 

Eleverna i klassen föreslog att de skulle gå och besöka Inga Dehman som bor nära Blekeskolan i Ystad. De promenerade dit och ropade ut Inga från sin lägenhet på balkongen, och hon blev alldeles lycklig av det hon fick se.

– Hon fick en pratstund och vi hade gjort hennes vecka. Ovissheten är stor i dessa tider, även i skolans värld, där jag befinner mig, säger Gudrun Wilhelmsson. 

Under fredagen fyllde Inga Dehman 96 år – men då personer över 70 år uppmanas att begränsa sina sociala kontakter skulle hon fira sin födelsedag ensam. Det protesterade eleverna emot.

– Vi i klassen köpte tulpaner och eleverna var mycket entusiastiska över vår lilla överraskning, förklarar Gudrun Wilhelmsson.  

Foto: Privat

 

Eleverna traskade tillbaka till samma balkong igen och fick till slut ut Inga, som möttes av skönsjungande kör.


– En rörd liten dam mottog de lila tulpanerna som matchade hennes tröja, det är hennes favoritfärg, säger Gudrun Wilhelmsson. 

Inga Dehman berättar själv att hon blev alldeles förvånad när hon, samtidigt som hon stod i köket och ordnade med annat, hörde röster utanför. 

– Jag tycker att det är så tråkigt att vara ensam nu, jag som hade sett fram emot att bli firad. Men när jag kom ut på balkongen och såg barn överallt som sjöng för mig så blev jag lycklig, säger hon. 

Eleverna i Blekeskolan har lärt sig att man kan glädja en annan människa med små medel. 

– Ingen ska behöva känna sig isolerad i dessa tider och framför allt inte våra äldre. Vi kommer snart besöka Inga igen, säger Gudrun Wilhelmsson. 

Läs mer: Han hyllar vården på Facebook – slår rekord