Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hela-avenyn-ska-overvakas-med-kameror/

Sverige

Hela Avenyn ska övervakas med kameror

Övervakningskameror sätts upp i syfte att öka tryggheten längs Avenyn i Göteborg. Foto: Magnus Hallgren

Övervakningskameror ska öka tryggheten på Göteborgs paradgata Kungsportsavenyen och hjälpa polisen att lösa brott.

För att skydda boende längs Avenyn används en programvara som maskar fönster och balkonger som filmas av kamerorna.

Avenyn är välbesökt såväl dagtid som under kvällar och nätter. Flera av Göteborgs mest populära krogar och nattklubbar återfinns längs paradgatan som sträcker sig från Götaplatsen till vallgraven runt den gamla stadskärnan.

Här firar Göteborgare såväl födelsedagar som SM-guld, men gatan har också en baksida. Runt 1.200 våldsbrott anmäldes på eller i anknytning till Avenyn under 2018.

– Det är otroligt mycket folk som rör sig längs Avenyn och därför satsar vid där. Det spelar också in att vi har juldagen och nyårsafton framför oss, det är två händelser där vi har väldigt mycket att göra på Avenyn, säger Kim Kanefur, projektledare vid Göteborgspolisen.

För att öka tryggheten och öka polisens möjligheter att klara upp brott ska kameror placeras på och i anslutning till Avenyn, vilket GP var först med att rapportera. Fem kameror ska monteras från Wallenstamhuset på Kungsportsavenyen 2 och upp till Götaplatsen.

Kamerorna aktiveras någon gång efter den 15 november och ska sitta uppe under en period av 90 dagar efter beslut av Teodor Smedius lokalpolisområdeschef i city. Kamerorna kan filma i 360-grader och fjärrstyras av polisens operatörer.

– Vi är positiva till detta eftersom det är mycket som händer på Avenyn. Kan detta hjälpa polisen så är det jättebra, säger Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen, en sammanslutning av runt 250 företag i ett område runt Avenyn och ner till Korsvägen.

Lär mer: Här begås flest rån i Göteborg. 

Det är den nya kameraövervakningslagen från 2018 som ger lokalpolisområden möjligheten att själva fatta beslut om att sätta upp kameror i upp till 90 dagar.

Men i Göteborg nöjer man sig inte med det. Kim Kanefur har arbetat med underlag för att permanent placera kameror på en lång rad platser i Göteborg.

Det handlar om Järntorget och långgatorna, Brunnsparken och Drottningstorget och ett stråk genom city längs Kungsgatan, Fredsgatan och bort till Järntorget. Samt längs Avenyn.

– Vi hoppas att de kan komma upp under det andra kvartalet nästa år, säger Kim Kanefur, som samtidigt understryker vikten av transparens i polisens arbete med övervakningskameror.

Oundvikligen kommer bostäder och arbetsplatser att synas genom kamerornas ögon. Men enligt Kim Kanefur behöver de boende på Avenyn inte känna någon oro över att deras privatliv filmas. Med en särskild programvara läggs ett automatiskt filter över inspelningarna som fönster och balkonger.

Den personal som ansvarar för att granska övervakningsfilmerna har inte behörighet att lyfta bort maskningen.

– Det blir som en grå ruta över fönster och balkonger och den kan våra operatörer inte ta bort, säger Kim Kanefur.

För handlarna längs Avenyn är trygghet en viktig fråga. Att vissa Göteborgare skulle kunna uppfatta kamerorna som för närgångna bekymrar inte Avenyföreningen.

– Det är ingenting som vi har diskuterat. Det är ganska vanligt med kameror i dag. Har man inget att dölja så är det inget problem, säger Jessika Wassberg.

Göteborgspolisen har tidigare genomfört tidsbegränsade insatser med övervakningskameror i till exempel Brunnsparken.

– Men enbart kamerorna löser inte problemen, utan vi måste vara plats med andra insatser, som vi är till exempel på Avenyn, säger Kim Kanefur.