Hela världen sprang för Kim Wall - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hela världen sprang för Kim Wall

Deltagarna i Kim Walls minneslopp på stranden i Gislövs läge utanför Trelleborg på fredagskvällen. Över 570 personer har anmält sig för att springa minnesloppet för att hedra den mördade journalisten Kim Wall.
Deltagarna i Kim Walls minneslopp på stranden i Gislövs läge utanför Trelleborg på fredagskvällen. Över 570 personer har anmält sig för att springa minnesloppet för att hedra den mördade journalisten Kim Wall. Foto: Johan Nilsson/TT

Nära 600 personer samlades på fredagskvällen vid strandängarna vid Gislövs läge utanför Trelleborg för att tillsammans springa i den mördade journalisten Kim Walls fotspår. Det var här hon hittade andrum mellan sina reportageresor världen över.

Det har gått ett år sedan den svenska journalisten Kim Wall seglade ut i den danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus för att aldrig mer komma tillbaka. På fredagen hedrades hennes minne på olika sätt över hela världen. I det sydsvenska kustsamhället Gislöv, där Kim Wall växte upp, samlades nära 600 personer för att tillsammans springa längs stigarna i sanden. 

– Kim sprang här som barn, det var hennes jaktmarker. Senare återkom hon gärna hit när hon kom från New York eller Peking, hon tyckte att det var lugnt och fridfullt här. Hon behövde bägge världarna, säger Kims mamma Ingrid Wall.

Ingrid Wall och Joachim Wall talar inför Kim Walls minneslopp.
Ingrid Wall och Joachim Wall talar inför Kim Walls minneslopp. Foto: Johan Nilsson/TT

”Spring för Kim” heter minnesloppet som fått spridning över hela världen. Samtidigt som löparna gav sig ut längs kustlinjen utanför Trelleborg gjorde löpare i New York, Tel Aviv, Peking och ytterligare ett tiotal städer detsamma. Anmälningsavgiften går oavkortat till den minnesfond som Kim Walls familj och vänner startat och som varje år ska dela ut ett resestipendium till en kvinnlig journalist som verkar i Kim Walls anda.

På plats i Gislövs läge fanns bland andra den danske polisen Jens Möller som ledde den mycket uppmärksammade mordutredningen i ubåtsfallet. 

– Jag är här för att hylla Kim, för att hylla livet – det är det som loppet handlar om, säger han.  

Även Jakob Buch-Jepsen, specialåklagare i rättegången mot ubåtsbyggaren Peter Madsen, fanns med på startlistan.

– Jag springer som privatperson och jag gör det för att hedra Kim. Det var ett fantastiskt vackert lopp, men tufft att springa i sanden.

Före detta specialåklagare Jakob Buch-Jepsen deltar i Kim Walls minneslopp i Gislövs läge.
Före detta specialåklagare Jakob Buch-Jepsen deltar i Kim Walls minneslopp i Gislövs läge. Foto: Johan Nilsson/TT

Klockan stod på 49 minuter när Buch-Jepsen kom i mål efter en mil i stranddynerna. Tiden mätte han själv eftersom loppet saknade både tidtagning och nummerlappar.

– Det här är inget motionslopp i vanlig mening. Den yngsta deltagaren är 2 år och den äldsta en bra bit över 80. Vi ser den som en hyllning till Kim. Det är så lätt att fokusera på tragedin som hände ute på Öresund, men det vill inte vi. Vi vill fokusera på Kim och vad hon åstadkom, säger Ingrid Wall. 

Redan före loppet hade minnesfonden fått in omkring 142.000 kronor från deltagarna, vilket enligt Ingrid Wall räcker till flera stipendier framöver.

– På det här viset kan kvinnliga journalister komma ut i världen och skriva de reportage som Kim tyvärr inte får möjlighet att skriva. Det gör skillnad och det känns otroligt fint. 

Vita stenar i form av ett hjärta hade placerats ut till Kim Walls minne.
Vita stenar i form av ett hjärta hade placerats ut till Kim Walls minne. Foto: Johan Nilsson/TT

Anna-Karin Jangmark från Torna Hällestad hade med sig en bunt rosor som hon placerade i hjärtat av vita stenar som gjorts till Kim Walls minne vid Nybostrand där löparna passerade innan de nådde hennes barndomshem. 

– Allt eftersom fler löpare sprang förbi fylldes hjärtat på med fler buketter. Det känns väldigt sorgligt att vara här, på Kims plats. Samtidigt glädjefyllt och helt fantastiskt att folk har slutit upp över hela världen för att springa, säger hon. 

Fakta.Minneslopp för Kim Wall

”Spring för Kim” är ett löplopp som på fredagen arrangerades i flera städer runtom i världen, bland annat i Stockholm, Köpenhamn, New York, Peking, Paris, Berlin och Tel Aviv för att hedra minnet av den mördade journalisten Kim Wall.

Genom anmälningsavgiften bidrar alla deltagare till Kim Wall Memorial Fund som årligen delar ut ett resestipendium på 5.000 dollar till en kvinnlig journalist som verkar i Kim Walls anda. Tanken är att loppet ska arrangeras varje år den 10 augusti. Fredagens upplaga var den första och bidrog med omkring 142.000 kronor till minnesfonden.

Kim Wall Memorial Fund drivs av familj och vänner tillsammans med International Women's Media Foundation (IWMF).

 

Fakta.Kim Wall

Journalisten Kim Wall försvann i Köpenhamn den 10 augusti 2017 under en reportageresa med uppfinnaren Peter Madsen i hans hemmabyggda ubåt. Tio dagar senare hittades hennes kropp i vattnet utanför Köpenhamn och i slutet av april dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mord. Straffet, men inte själva domen, har överklagats till landsrätten och kommer att prövas i september. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.