Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/helene-odenjung-avgar-som-liberalernas-ledare-i-goteborg/

Sverige

Helene Odenjung kliver ner som Liberalernas ledare i Göteborg: ”Skolplaceringarna har inte spelat in”

Vid årsskiftet kliver Helene Odenjung på riktigt ut från Stadshuset i Göteborg. På måndagen lämnade hon beskedet att hon lämnar uppdraget som gruppledare för Liberalerna.
Vid årsskiftet kliver Helene Odenjung på riktigt ut från Stadshuset i Göteborg. På måndagen lämnade hon beskedet att hon lämnar uppdraget som gruppledare för Liberalerna. Foto: Tomas Ohlsson

Efter 17 år som kommunalråd avgår Helene Odenjung som ledare för Liberalerna i Göteborgs stad.

Det sker efter en vår då kritiken kring grundskolans elevplaceringar vuxit till en storm.

– Det är dags för ett nytt ledarskap. När man väl bestämt sig för att inte ställa upp i nästa val, när är då rätt tid att gå? Men skolplaceringsfrågan har inte påverkat mitt beslut, säger hon till DN.

På måndagen skickade Liberalerna ut pressmeddelandet som inleddes med att ”i dag har Liberalernas gruppledare, tillika kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och skolkommunalråd meddelat att hon kommer att lämna sitt uppdrag vid årsskiftet.”

– Jag slutar mitt i mandatperioden så att min efterträdare ska få goda förutsättningar att komma in i uppdraget och styret av Göteborg. Jag är oerhört tacksam för dessa år, säger Helene Odenjung.

Hon säger vidare att det betyder mycket för henne att ha fått ta över ansvaret för styret i Göteborg ihop med Alliansen efter så många år i opposition:

– Partiet har i dag mer inflytande än vad vi har haft på många år och trots ett svårt parlamentariskt läge och en ansträngd ekonomi så genomför vi väldigt mycket bra liberal politik. Vi har ett gott samarbete och det kommer att fortsätta, säger hon.

Helene Odenjung blev kommunalråd för Liberalerna, då Folkpartiet, 2003 efter partiets succéval året innan.   

– Jag är väldigt stolt över vårt jobb kring hbtq-frågor och vår tids största jämställdhetsutmaning, hedersrelaterade våld och förtryck. Det var frågor som vi länge drev nästan ensamma och i motvind. Men steg för steg har vi tillsammans förändrat både opinionen och verkligheten. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra och här får nu andra ta vid, säger Odenjung.

På Helene Odenjungs kontor i Stadshuset hänger detta foto från en av Pridefestivalerna.
På Helene Odenjungs kontor i Stadshuset hänger detta foto från en av Pridefestivalerna. Foto: Tomas Ohlsson

Efter valet blev Odenjung ordförande i den nya grundskolenämnden och har lagt en ambitiös plan för att höja skolresultaten, som generellt släpar efter i Göteborg.

Under förra mandatperioden drev hon igenom att grundskolorna skulle organiseras i en och samma politiska nämnd i stället för att vara sorterade under de olika stadsdelarna. Men de senaste månaderna har inte minst Odenjung själv hamnat i skottgluggen för kritiken som kommit efter att närmare 1.000 barn fått en skolplacering som de inte önskat sig, ofta långt från hemmen. 

Grundskoleförvaltningens ledning har tagit på sig ansvaret, men trycket mot politiken har ändå varit, och är, hårt. Men Odenjung säger till DN att detta på inget sätt avgjort hennes beslut. 

– Visst har det varit en extremt tufft vår, inte minst med Coronapandemin, med extremt mycket arbete. När det gäller elevplaceringarna har jag känt att jag inte räckt till att svara alla personligen och så. Men det har inte påverkat beslutet att lämna politiken. Det är annat. 

I stället pekar hon på det som varit roligt. 

– Att vi fick till maktskiftet känns fortfarande häftigt. Och att ha fått till fokus på undervisningen, och att vi nu ser att det arbetet ger resultat på meritvärdena. Man blir så stolt att man nästan börjar gråta. Det har en nästan avgörande betydelse att skolan fungerar i den här starkt segregerade staden. 

Så varför nu?

– När man väl har bestämt sig inte ställa upp nästa val, när är då rätt tid? När jag funderat på det kom jag fram till att om rätt person ska få möjlighet att komma in, då är det bra om det kan ske mitt i mandatperioden.

Liberalerna generellt är i ett pressat läge. Har det varit rätt att samsas och kompromissa i Alliansen i Göteborg?

– Maktskiftet hade vi ju jobbat på så länge. Jag hade gärna sett att det kom redan 2014. Att vi fick till det 2018 var många överraskade över. Vi har ett väldigt bra samarbete. Det är klart att vi har olika åsikter ibland, vi måste kompromissa, men det är ett respektfullt samarbete. 

Odenjung säger att hon inte upplevt att det finns olika uppfattningar i den frågan i partiet i Göteborg. 

– Men att styra i minoritet är knepigt förstås. Vi är ju ett parti vant att ta ansvar även i jobbiga situationer. 

Axel Darvik är ledamot för Liberalerna i fullmäktige och förste vice ordförande i miljö- och klimatnämnden.
Axel Darvik är ledamot för Liberalerna i fullmäktige och förste vice ordförande i miljö- och klimatnämnden. Foto: Liberalerna

Det har på senare tid höjts en del ögonbryn över ett par utspel i media som tolkats som att partigruppen inte går i takt. Till exempel har fullmäktigeledamoten Axel Darvik uttalat skepsis kring kostnaderna för exploateringen av Skeppsbron, som Alliansen enats med Socialdemokraterna om. 20 maj sa han också att Liberalerna vill att Göteborg ska kräva att trängselskatten pausas. Inte heller detta utspel var något Alliansen enats om. 

På DN:s fråga om hon haft fullt stöd i fullmäktigegruppen på sistone säger Helene Odenjung:

– När man har suttit i 17 år finns alltid de som tycker att man ska sluta. Det är helt normalt. Jag är stolt och tacksam över de här 17 åren. 

Vad hon ska göra efter årsskiftet säger hon är en helt öppen fråga. Hon är utbildad skeppsmäklare. 

– Jag har knappt haft tid att tänka på vad jag ska äta om kvällen. Jag ser fram emot lite mer fritid. Men jag har många år kvar att jobba. 

Odenjungs centerpartistiska kollega i kommunstyrelsen, Emmyly Bönfors, kommenterade beskedet på Facebook: ”Det känns förstås lite sorgligt även om jag har förståelse för hennes beslut. Med en stark vilja och ideologisk övertygelse har Helene varit en kraft som sett till att Alliansen kunde ta över styret i Göteborg.”

I oktober i fjol, som en konsekvens av Jan Björklunds avgång, lämnade Helene Odenjung Liberalernas partiledning. Hon sitter dock kvar i partistyrelsen till nästa ordinarie landsmöte.

Läs mer om vad som händer i Göteborg 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt