Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hells Angels JO-anmäler polisen

Foto: Öyvind Lund

Hells Angels har gett organisationen Payback i uppdrag att JO-anmäla polisen efter tillslaget mot en kräftskiva i Luleå i lördags, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Payback arbetar för så kallade bikers rättigheter, och ska även undersöka möjligheten till en stämning med skadeståndskrav.

Ett 40-tal poliser slog till mot Hells Angels-fastigheten utanför Luleå, där runt 50 personer hade fest. Orsaken till insatsen var ett tips om att det skulle finnas vapen och narkotika i lokalen eller i omgivningarna.

Hells Angels anser att polisen har använt mer våld än nödvändigt vid tillslaget. Enligt Payback hindrades folk från att filma och polisen ska ha hotat att skjuta en hund.

– I det här fallet ser jag möjligheterna till framgång som goda, bland annat för att polisen gått långt utöver sina befogenheter och använt mer våld än vad nöden krävde, säger Ismo Salmi, advokat och vice ordförande i Payback.

En mindre mängd narkotika hittades vid tillslaget men inga vapen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.