Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Helt oacceptabelt”

”Det är oacceptabelt att sortera bland barn och ungdomar”, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till TT. Detta sedan Uppdrag Granskning avslöjat att flera friskolor sorterar bort besvärliga barn.

Skollagen är glasklar, enligt ministern. Om skolorna väljer bort enskilda elever, då är det olagligt. Det finns inga systemfel som gör att det kan ske, anser Björklund.

– Men jag tror att man måste förstå att för alla skolor, både kommunala och fristående, är det lättare att ta hand om studiemotiverade elever. Det kräver mer insatser att ta hand om elever med sociala problem och studiesvårigheter, säger han.

Hur ska då föräldrar veta att skolan gör rätt?

– Skolinspektionen får ju bara reda på detta om någon anmäler. Den som blir bortsorterad vet inte om det, säger Björklund, som i dag tänker kalla till sig Skolinspektionen för att ta reda på detta kan granskas:

– En myndighet kan inte använda dold inspelning, eller falska identiteter. Men de skulle kunna följa upp elever som söker sig till en skola.

– Jag är oerhört upprörd över att sådant här kan ske, men jag är inte helt förvånad. Sådana här rykten har florerat under lång tid, säger Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till TT.

Han är inne på Björklunds linje, att Skolinspektionen måste kunna granska systemet bättre.

– Det går uppenbarligen inte att lita på vad rektorer säger, och vad de gör på riktigt, säger Baylan, och fortsätter:

– Ägnar man sig åt detta, och gör det på det här flagranta sättet, så måste man kunna diskutera om skolan ska ha tillståndet kvar.

Han anser att friskolebranschen måste ta tag i problemet.

Skulle inte det här kunna hända även på en kommunal skola?

– Jag har svårt att se varifrån kommunala skolor skulle få drivkraft att göra så här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.