Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hemflugna-svenskar-lattade/

Sverige

Hemflugna svenskar lättade

00:59. Flera skandinaver har fått flyga hem till Sverige – i sista sekunden.

Under den senaste veckan har tusentals svenskar flugits hem från hela världen. När researrangören Vings sista resenärer återvände från Thailand var det lättade svenskar som kom hem till kylan.

TT Text

Parkeringsplatserna utanför Arlanda flygplats var på onsdagskvällen i princip tomma, och det var glest med folk inne i ankomsthallen. En stor del av den ordinarie verksamheten är stängd, bara ett kafé håller öppet som vanligt. Mest iögonfallande var den disk där en volontär från civilförsvaret delar ut informationsblad om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten.

Ida Olheim med dottern Elsa från Södertälje kom hem till Sverige efter en elva timmar lång flygning.
Ida Olheim med dottern Elsa från Södertälje kom hem till Sverige efter en elva timmar lång flygning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan UD avrådde från icke-nödvändiga resor till hela världen har enkom Ving tagit hem närmare 10 000 svenskar. Det sista planet kom från Phuket i Thailand och landade på Arlanda på onsdagskvällen. Två av de som tog sig hem med den sista flygningen var Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping.

Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping kom med Vings sista flyg från Thailand.
Maria Turgut och Besse Nuay från Linköping kom med Vings sista flyg från Thailand. Foto: Janerik Henriksson/TT

– De sista dagarna fick man inte längre sitta och äta på restaurangerna och från i morgon stänger de ner Thailand helt. Men det var en underbar semester ändå och vi kom hem som vi skulle. Jag har inte känt någon oro, jag litar på Gud och Jesus, säger Maria Turgut och fingrar på det kors hon bär runt halsen.

Många fick avbryta semestern i förtid för att kunna ta sig hem med extrainsatta flyg. Med det sista planet från Thailand kom 302 passagerare, en av dem var Ida Olheim från Södertälje.

– Första veckan var det en jättebra semester. Andra veckan stängdes det ner och det var mindre och mindre folk överallt. Det har varit allt annat än avslappnade, verkligen ingen vanlig semester, säger hon.

En lättad familj, Andreas, Frej, Sixten, Veronica Myrefur och mormor Eva Karlsson från Kil i Värmland.
En lättad familj, Andreas, Frej, Sixten, Veronica Myrefur och mormor Eva Karlsson från Kil i Värmland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det har funnits en del oro för hur det skulle bli med hemresan, säger Andreas Myrefur från värmländska Kil, som tillsammans med familjen tillbringat semestern i Phuket.

– Vi är lättade. Det var olika turer fram och tillbaka men till slut löste det sig så att vi fick åka hem den dag det var tänkt från början, säger han.

Sammanlagt har alltså bara Ving flugit hem närmare 10 000 svenska turister. Även andra resebolag har flugit hem resenärer, även om de inte gått ut med hur många. Ett arbete som är svårt och tidskrävande, med många nya inreseregler, krav och begränsningar, som ofta ändras.

”Vi har stor förståelse för att denna hemtagningsoperation inte har varit smärtfri och att den rådande situationen i världen har medfört många besvär för våra gäster. I dessa extraordinära tider är vi ytterst tacksamma att vi nu fått hem i stort sett alla våra gäster till Norden igen”, säger Ving kommunikationschef Fredrik Henriksson i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Ving
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt