Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hemliga dokument visar Rysslands och USA:s kränkningar

Amerikanskt transportplan, C 5 Galaxy.
Amerikanskt transportplan, C 5 Galaxy. Foto: Eduardo Abad/EFE/AP

Tidigare hemliga dokument visar hur stormakterna USA och Ryssland kränkt Sveriges territorium de senaste fem åren.

– Varje kränkning är oacceptabel, oavsett vem som har kränkt, säger Peter Hultqvist (S).

– Vad gäller bakgrunden till kränkningarna kan de ha olika förklaringar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Som DN rapporterade den 9 oktober har Sverige kränkts 42  gånger de senaste fem åren. Av de kränkande länderna ligger USA i topp med sju kränkningar följt av Ryssland med sex. Men vad kränkningarna har bestått av har hittills varit okänt för flertalet. Endast tre kränkningar har varit kända för allmänheten. Det gäller två ryska kränkningar med attackplan och en av ett amerikanskt signalspaningsplan (se faktaruta).

Därför har DN begärt av regeringen att ta del av Försvarsmaktens rapporter om samtliga USA:s och Rysslands kränkningar åren 2011–2015. Det är tidigare okända intrång, se grafiken. Av hänsyn till främmande makt och rikets försvar är precisa uppgifter om intrången fortfarande hemligstämplade.

För att en främmande stats militära flygplan eller fartyg ska få passera territoriet krävs tillstånd. I flera fall verkar nonchalans ligga bakom kränkningar. Det gäller till exempel ett stort amerikanskt militärt transportplan av typ Galaxy som 17  juni 2012 närmade sig svenskt luftrum. Den militära luftbevakningen varskodde den civila trafikledningen som ledde transportplanet utanför Sverige. Ändå passerade planet in på svenskt territorium på nordlig kurs. Ett annat inträffade den 6  april i år när ett signalspaningsplan från USA sneddade in över Sverige.

 

Vad gäller bakgrunden till kränkningarna kan de ha olika förklaringar

 

De svenska reglerna säger att om ett civilt plan som hyrs in av en stat, till exempel för att flyga trupp, räknas om statsluftfartyg. Det är av allt att döma därför en passage av ett passagerarplan som Boeing 767-300 den 18 maj 2014 klassats som en USA-kränkning.

I flera fall har stormakterna helt enkelt inte begärt tillstånd att passera. Ryssland flög två transportplan av typen Iljusjin-76 rakt över Sverige den 13 och 15 november 2012. Ett annat ryskt plan, en Antonov-124, passerade över Sverige den 4  februari 2013 utan tillstånd. I det senare fallet kontaktade flygtrafikledningen på Arlanda det ryska planet varpå svenska försvaret godkände att planet fick fortsätta.

I ett annat fall hade USA tillstånd att genomföra en transitflygning genom Sverige. Det skedde 10 juni 2013 med ett större plan, en KC-135. Men i direkt anslutning passerade ytterligare en KC 135, förmodligen ett tankflygplan, och fyra attackplan av typen A 10 Thunderbolt. Samtidigt pågick en intensiv övningsverksamhet i flera länder. Den svenska civila trafikledningen anropade inte amerikanerna ”eftersom de inte bedömdes vara en fara för flygsäkerheten”.

I andra fall är omständigheterna kring intrången mer oklara. Det gäller det ryska örlogsfartyg som den 18 juni 2012 låg i närheten av den svenska territorialvattengränsen. Fartyget sjösatte sin skeppsbåt vilket upptäcktes av den svenska korvetten HMS Karlstad i närheten. Skeppsbåten kränkte sannolikt svenskt territorium.

Även USA har gjort sig skyldigt till åtminstone ett intrång som förefaller mystiskt. Det var den 27 januari i år som ett amerikanskt plan passerade över sydvästra Sverige. Vid anrop över radio förnekade planets besättning att det var ett statsluftfartyg. Exakt flygplantyp har inte gått att fastställa av Sverige. Dessutom har det tidigare förekommit ”en liknande flygning”, enligt Försvarsmakten som bedömde att USA överträtt bestämmelserna.

 

Det har varit närgångna och provokativa flygningar från ryskt håll. 

 

Med ett alltmer spänt säkerhetsläge och flera militära övningar ökar också risken för kränkningar. I juni i år när den USA-ledda övningen Baltops pågick i södra Östersjön passerade en amerikansk marinhelikopter av typen Sea Hawk in på svenskt territorium och ut igen.

USA ligger har legat bakom en kränkning mer än Ryssland under de fem åren. Men det är det ryska agerandet som försvarsminister Peter Hultqvist lyfter fram. Särskilt att ryskt militärflyg inte har påslagna transpondrar vilket gör att de ryska planen inte syns på den civila trafikledningens radarskärmar.

– Det har varit närgångna och provokativa flygningar från ryskt håll. Att flyga utan transponder är inte detsamma som att kränka gränsen men det är ett fenomen som kan kopplas till säkerhetsläget, säger Peter Hultqvist.

Sedan den 1 oktober har regeringen slagit fast en linje med större öppenhet när Sverige kränkts. Sedan dess har inga intrång rapporterats.

– Vi redovisar kränkningarna för att minska spekulationer om vad som sker och om hur Försvarsmakten agerar. Jag tror det är positivt för Sverige och det kan bidra till en ökad trovärdighet för allmänheten. Det är också en signal till omvärlden, understryker Peter Hultqvist.

Foto:

Fakta.

En kränkning inträffar om främmande stat med militär personal, statsfartyg, undervattensfarkost eller statsluftfartyg (flygplan, helkopter) tar sig in på svenskt territorium utan tillstånd. Vad som gäller regleras i Tillträdesförordningen (1992:118).

Vid kränkningar av Sverige kontaktar UD alltid främmande makts ambassad och påtalar överträdelsen som styrks med skriftlig dokumentation. Mötet sker vanligen helt odramatiskt på tjänstemannanivå.

Tidigare kända kränkningar

14 juni 2013: Ett ryskt attackplan av typ Su 24 Fencer söder om Karlskrona. Gripenplan går upp.

18 juli 2014: Ett amerikanskt signalspaningsplan av typen RC 135 förföljs av ryskt jaktflyg och flyger in över Gotland och söderut nära Öland.

17 september 2014: Två ryska attackplan av typ Su-24 Fencer söder om Öland, de viker av österut när Gripenplan närmar sig. Svensk diplomatisk protest mot Ryssland följer.

Mer om. Militära aktiviteten i Östersjöområdet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.