Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hemlösa östeuropeer i 67 städer

Fattiga människor från i första hand Östeuropa som lever i hemlöshet, och i många fall tigger på gatorna, är inte längre ett storstadsfenomen. En enkät som Sveriges Radio gjort visar att EU-migranter funnits i 67 kommuner i år.

Personerna är medborgare i andra EU-länder och saknar uppehållstillstånd i Sverige, men de har rätt att visats i landet tack vare den rörliga friheten inom EU.

En majoritet av de hemlösa EU-medborgarna i Sverige kommer från Rumänien, enligt Socialstyrelsen. Några lyckas hitta arbete, men många försörjer sig som gatumusikanter, tiggare eller genom att panta burkar.

32 kommuner i SR:s enkät upplever att allt fler EU-medborgare som kommer till deras kommun och hamnar i hemlöshet.

– De pratar positivt om vårt samhälle och tycker att det finns goda möjligheter att stanna kvar här. Så jag är säker på att vi kommer att se en kraftig ökning de närmsta åren, säger Jonas Nyberg på Stadsmissionen i Västerås till SR.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.