Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hennes skola granskades – nu ska hon avveckla systemet

Helene Hellmark Knutsson (S)
Helene Hellmark Knutsson (S) Foto: DN

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) KU-anmäls av Liberalerna för anställningen av statssekreteraren Karin Röding.

Röding var i egenskap av högskolerektor en av de främsta kritikerna mot den fristående granskningen av högskoleutbildningar. Nu ska hon som ministerns närmaste medarbetare byta ut systemet.

På torsdag ska riksdagen besluta om att försvaga rollen för den statliga myndigheten Universitetskanslerämbetet (UKÄ) roll vid granskningen av utbildningar på högskolenivå. De rödgröna stöder regeringens förslag och Sverigedemokraterna har sagt att partiet tänker gå på samma linje.

Det skulle innebära att högskolornas egen granskning förstärks, medan UKÄ:s roll försvagas kraftigt, anser de borgerliga som införde det nuvarande systemet.

En av de främsta kritikerna har varit Karin Röding som anställdes som statssekreterare i januari. Dessförinnan var hon i egenskap av rektor för Mälardalens högskola i Västerås en av de hårdaste kritikerna av systemet. Högskolan fick också kritik för en rad utbildningar av UKÄ.

Liberalerna lämnar nu in en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott för att granska forskningsminister Helene Hellmark Knutssons tillsättning av statssekreteraren Karin Röding.

– Hon ska nu i egenskap av statssekreterare avveckla systemet som hon själv har varit med att kritisera, säger riksdagsledamoten Roger Haddad (L).

Han menar också att det är olämpligt att Karin Röding som tidigare rektor är part i målet i ett fall där en utländsk student stämt Mälardalens högskola på 180.000 kronor för en utbildning som fick ta emot hård kritik från myndigheten för låg kvalitet.

– Hon är part i målet, säger Roger Haddad.

Varken Karin Röding eller Helene Hellmark Knutsson vill kommentera frågan, men betonar att skrivelsen om lagändringen skickades till riksdagen i december, innan statssekreteraren anställdes. Men Liberalerna anser ändå det vara olämpligt att hon genomför lagen efter riksdagsbeslutet.

– Det är riksdagen som fattar beslutet. Alla har ju en bakgrund i någonting som man har gjort tidigare. Ministern har fullt förtroende för hennes omdöme och integritet, säger Maria Soläng, pressekreterare åt Helene Hellmark Knutsson.

Ministern påpekar via sin pressekreterare också att rätten att dra in tillstånd för utbildningslinjer blir kvar även i det nya systemet, även om UKÄ:s roll förändras.

Dagens Nyheter visade tidigare i veckan hur den borgerliga oppositionen satt i system att KU-anmäla ministrar i regeringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.