Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 11:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/henning-mankell-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Henning Mankell död

00:51. Författaren Henning Mankell har avlidit i sviterna av cancer, 67 år gammal.

Författaren Henning Mankell har avlidit i sviterna av cancer, 67 år gammal.

Författaren och dramatikern Henning Mankell är död, meddelar Leopard förlag på sin hemsida. Han avled stilla i natt i Göteborg i sviterna av sin sjukdom. Mankell blev 67 år gammal.

Henning Mankell var en av Sveriges mest framgångsrika och älskade författare. Han har skrivit ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk.

Mest känd är han för böckerna om kriminalkommissarie Kurt Wallander, som filmatiserats både i Sverige och utomlands. 2001 startade han tillsammans med Dan Israel förlaget Leopard, som ger ut hans böcker.

– För Henning var skrivandet livsluften, säger förläggaren och den mångårige vännen Dan Israel som träffade Mankell så sent som förra veckan.

– Han hade planer på att skriva en ny Wallanderbok lagom till 25-årsjubileet nästa år, han hade flera idéer. Han såg nog framför sig att han skulle kämpa länge än. Det han var mest rädd för var att inte kunna skriva, att bli avslagen och trött, och dit kom han aldrig. Han skrev två böcker under sin sjukdomstid och jag tycker det är två lysande böcker, säger Dan Israel.

I en stor intervju i DN i september i fjol berättade författaren om sin cancer, som han även beskrivit i boken Kvicksand.

– Jag vaknade en av juldagarna i vår lägenhet i Antibes och hade fruktansvärt ont i nacken. Jag tänkte att jag hade legat illa, att jag fått nackspärr. Med det gick inte över, och det strålade ut i armen och i fingrarna. Så jag ringde min doktor på Sophiahemmet i Stockholm och fick komma dit en av mellandagarna.

Nackspärren visade sig vara cancer som snabbt spridit sig. Ett år senare berättar han för Göteborgs Posten om kampen mot sjukdomen och hur cellgifterna påverkar kroppen.
”Jag har aldrig i mitt liv varit så trött som jag är nu”, sade han till tidningen i artikeln som publicerades så sent som den 27 augusti. ”Jag använder de timmar jag orkar till att skriva, men det är klart att jag inte gör lika mycket nu som jag gjorde förr. Det går inte.”

Mankell berättade då mer om en av de böcker han skrivit på under sin sjukdomstid. Idén fick han i somras när han låg inlagd på sahlgrenska sjukhuset för att behandlas för en lunginflammation.

”Jag skriver en roman om en nattsköterskas natt från tidig kväll till det att hon går hem på morgonen. Det blir en bok om alla dessa sköterskor som ensamma går runt på sjukhusavdelningarna på nätterna och tar hand om patienter runt om i världen. Romanen ska förstås heta ’Natten’. Det skrivandet fyller min tid”, sade han till tidningen.

Henning Mankell skulle ha deltagit på Bokmässan i Göteborg för drygt en vecka sedan, men ställde in sina åtaganden där.

– Jag vet ju att förr eller senare kommer den här sjukdomen att ta kål på mig, sade Henning Mankell i samma intervju.

Författarkollegan Leif GW Persson säger att Mankell var en angenäm person som han både uppskattade och respekterade.

– En trevlig och bildad person privat och en engagerad person i offentligheten. Som författare är han den mest betydande marknadsföraren av svensk litteratur utomlads sedan andra världskriget. Han är en av våra mest sålda författare i modern tid. I Tyskand har man landssorg idag. Man må tycka vad man vill om författare som säljer stora upplagor. Jag förstår att Henning Mankell gjorde det. Han har satt ett stort avtryck. Han var också en kämpande människa på det där påtagliga viset som kräver vissa promenadinsatser som är långt ifrån riskfria, säger Leif GW Persson och syftar på hans hängivna engagemang för föreningen Ship to Gaza. 

– Det är en aktningsvärd insats som ska jordfästas, fortsätter Leif GW Persson.

Henning Mankell är, vid sidan av författandet, känd för sitt samhällengagemang. Han var en stark röst i kampen mot apartheid och har varit mycket verksam i Moçambique där han startade Teatro Avenida som han också var konstnärlig ledare för. På senare år har han varit aktiv inom Ship to Gaza.

– Vi lärde känna varandra och fick en väldigt stark kontakt på Ship to gaza när vi reste dit i samma båt 2010. Samma båt som sedan attackerades och ett flertal människor mördades. Han satte sitt liv på spel den där gången och visade i handling – inte bara i ord – att kampen mot rasism och för mänskliga rättigheter är avgörande för honom, säger musikern och konstnären Dror Feiler.

– Den linjen har han hållit i hela sitt liv – det är det inte så många som orkar och vågar. Han var rakryggad och har visat klart och tydligt att man både kan vara en storsäljande författare och en politisk kämpe. Han använde sin litterära talang för att föra fram sina budskap. Det är en stor förlust att han är borta.

Farnaz Arbabi, dramatiker, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara arbetade med Mankell 2002 som regiassistent till Suzanne Osten under en uppsättning av ”Mörkertid”, en pjäs om två gömda flyktingar som gjort den resan som så många gör i dag över Medelhavet. Arbabi hyllar också Mankells engagemang.

– Det är en otroligt stark och tät pjäs som på många sätt var långt före sin tid. Henning Mankell har betytt enormt mycket för oss på Unga Klara, han har suttit med i styrelsen i många år och varit aktiv i arbetet. Han har också betytt mycket för kultur-Sverige, han har haft ett stort politiskt engagemang och inte varit rädd att sticka ut hakan och tycka till i kontroversiella frågor. Han hade ett stort hjärta och har alltid stått på de svagas sida. Han var en väldigt fin person som alltid hade ett gott ord till alla.

Natten till måndagen somnade Henning Mankell in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.