Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hesa-fredrik-fungerade-inte-i-uppsala/

Sverige

Hesa Fredrik fungerade inte i Uppsala

Foto: Johan Nilsson/TT

När varningssystemet Hesa Fredrik testades i måndags hördes inte signalen i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

Rätta artikel

– Det rör sig om ett tekniskt fel i våra system. Vad det beror på vet vi inte än och något liknande fel har aldrig inträffat tidigare, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar, till tidningen.

Han beskriver det som allvarligt.

– Det här är ju ett samhällsviktigt system, så det är klart att det är allvarligt och det har vidtagits en rad åtgärder i dag för att undersöka felet.

Hesa Fredrik strulade även i Ljustadalen utanför Sundsvall, enligt P4 Västernorrland.

Vanligtvis förmedlas viktiga meddelanden till allmänheten, så kallade VMA, via radio och TV. Utomhusvarningssystemet Hesa Fredrik är tänkt för riktigt allvarliga händelser.

Signalen hörs i sju sekunder i taget, med 14 sekunders tystnad emellan. När faran är över hörs en annan längre signal. Systemet testas en gång per kvartal, alltid klockan 15 en måndag.

Ett arbete med att byta ut utrustningen, från tryckluftsdrivna ljudtyfoner till elektroaukustisk teknik, runt om i landet pågår, rapporterar P4 Blekinge. Tekniken ger ett lite annorlunda ljud och möjliggör även talade meddelanden.

Läs mer: Det här betyder de olika utomhuslarmen 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt