Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hetta upp hem ny metod mot vägglöss

Bastuhetta får vägglössen att dö.
Bastuhetta får vägglössen att dö. Foto: Robin Haldert / TT

Problemen med vägglössen bara ökar och hotar att sprida sig till offentliga miljöer. Nu har skadedjursföretagen börjat hetta upp hela lägenheter för att utrota lössen.

– Att värmebehandla mot vägglöss har blivit mer vanligt eftersom man har insett att det är så pass bra, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

De senaste åren har förekomsten av vägglössen i Sverige närmast exploderat. Kurvan över antalet saneringar under 2000-talet ser ut som en hockeyklubba och skadedjursföretagen har fullt upp. Nomor uppskattar att det totalt kommer göras cirka 40.000 saneringar av vägglöss i år i hela landet.

På Anticimex har man gått från 1.000 saneringar år 2006 till 19.000 förra året.

– Det vi ser är att vägglössen bara ökar samtidigt som vi försöker komma ikapp. Man kan säga att vi blev tagna på sängen, säger Håkan Kjellberg.

Det vanligaste sättet för att utrota skadedjuret har varit att använda kemikalier, ofta med resultatet att saneringen får göras om flera gånger eftersom några löss eller ägg har lyckats överleva. Nu har värmebehandling börjat användas. Eftersom vägglusen dör vid 45 grader, och äggen vid 55 grader räcker det oftast med en behandling.

Anticimex ställer in angripna föremål, som en säng, i ett tält som hettas upp till 58-60 grader.

– Då dör alla stadier av lusen inklusive äggen som koagulerar. En säng är en komplicerad i konstruktion som är byggd av olika material. Därför är värmen så mycket bättre för den tränger in i alla skrymslen, säger Håkan Kjellberg.

På Nomor har man gått ett steg längre – där hettar man upp hela rum och lägenheter med möbler och allt, skriver tidningen Hem&Hyra.

– Vi har utvecklat särskilda fläktar som värmer upp rummet tills kärntemperaturen i mitten på madrasser och möbler är minst 52 grader. Då brukar det vara 70-80 grader i luften. Det är väldigt effektivt, säger Chantelle Small, koordinator på Nomor till tidningen.

Tekniken kombineras med att man lägger ut kisel på platser som lössen kan söka sig till när värmen stiger i rummet.

AB Bostaden i Umeå har testat tekniken och har gjort ungefär 200 värmebehandlingar av hela lägenheter hittills i år. Trots att det är en kostsam metod jämfört med traditionell sanering anser bostadsbolaget att det är välinvesterade pengar. Enligt områdeschef Nils-Erik Andersson har man lyckats få bort vägglössen i 90 procent av fallen bara efter en dags upphettning, skriver Hem&Hyra.

På Anticimex ser man dock risker med att värmebehandla hela hem.

– Att värmebehandla ett helt rum är komplicerat. Man måste gå in med mycket höga temperaturer som riskerar att skada byggnadsmaterial. Sedan måste man göra rummet helt tätt för att inte sprida löss till andra utrymmen, säger Håkan Kjellberg.

I USA har vägglössen spridit sig till offentliga miljöer, och samma utveckling hotar nu i Sverige.

– Vi tror inte det är en fråga om de kommer, utan när de kommer i offentliga miljöer. Redan i dag har det förekommit vägglöss på tåg, vandrarhem och hotell. Man ska vara uppmärksam framöver. Lössen är människans följeslagare, säger Håkan Kjellberg.

Andra metoder som används är specialutbildade hundar och syreätande påsar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.