Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/historisk-klimatforhandling-inledd-i-lysekil/

Sverige

Historisk klimatförhandling inledd i Lysekil

Flera hundra demonstranter var på plats när huvudförhandlingarna om Preems utbyggnad inleddes i Mark- och miljööverdomstolen under tisdagen.
Flera hundra demonstranter var på plats när huvudförhandlingarna om Preems utbyggnad inleddes i Mark- och miljööverdomstolen under tisdagen. Foto: Tomas Ohlsson

För första gången i Sveriges historia skulle regeringen kunna stoppa en verksamhet på grund av dess klimatpåverkan. Innan framtiden avgörs för Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil ska Mark- och miljööverdomstolen säga sitt. 

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingarna. 

När vinden är sydvästlig kan Annika Rockström känna lukten från oljeraffinaderiet i Lysekil i sin trädgård. Hon är en av de drygt 50 personer som överklagat godkännandet av Preems utbyggnad och som koncentrerat följer förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen när de inleds under tisdagen. 

– Jag vill absolut inte att svavelutsläppen ska öka. När jag började läsa på insåg jag att Preem även släpper ut zink och arsenik i havet, det kände jag inte till tidigare, säger hon. 

Under huvudförhandlingarnas första dag lägger de privatpersoner och organisationer som överklagat godkännandet av Preems utbyggnad fram sina yrkanden. Flera av de klagande vill utöver ett nej till utbyggnaden se skärpta miljökrav på bolagets befintliga verksamhet.

– Jag yrkar även på att mätningar av luftkvaliteten i området och hälsoundersökningar för de boende och personer som arbetar i området genomförs, säger Annika Rockström.

Den planerade utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil skulle innebära en ökning av koldioxidutsläpp från 1,7 miljoner till 2,7 miljoner ton koldioxid årligen. Enligt bolaget ska verksamheten vara koldioxidneutral år 2045, bland annat med hjälp av så kallad CCS-teknik som ska kunna fånga in koldioxid. 

Naturskyddsföreningen är skeptisk till bolagets löften. 

– Det finns ingenting juridiskt bindande i Preems ansökan, säger Johanna Sandahl, som är ordförande i föreningen. 

Hon hänvisar till den fotnot i ansökan som anger att löftena förutsätter att miljötillstånd utfärdas och att det finns ekonomiskt utrymme för omställningen. 

Klimatprofessor Kevin Anderson som yttrar sig på uppdrag av föreningen under förhandlingarna betonar att Sverige är långt ifrån att nå målen i Parisavtalet. Den ytterligare miljon ton en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil skulle innebära årligen skulle förvärra läget ytterligare, enligt professorn.

– Länder som Sverige och Storbritannien säger ofta att man går i täten för omställningen, men gör man verkligen det? säger Kevin Anderson. 

Även organisationerna Jordens Vänner och Klimataktion vill se att regeringen säger nej till planerna på en utbyggnad. Preem bestrider samtliga överklaganden. Kommunikationschefen Ulrika Fager säger att bolaget delar organisationernas mål.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att få fram att Preem har väldigt höga klimatmål, väldigt hög kompetens och jobbar väldigt intensivt med de här frågorna, säger hon. 

Bolaget kommer att presentera sina planer för utbyggnaden under onsdagen.