Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hittades-dod-i-havet-2008-polisen-har-lagt-ned-utredningen/

Sverige

Hittades död i havet 2008 – polisen har lagt ned utredningen

Polisen har lagt ned utredningen i fallet med kvinnan som hittades död i havet utanför en norsk ö 2008.

– Ingenting har framkommit som lett till misstanke om brott, säger Peter Hejdström på Hallandspolisen.

Men det är fortfarande oklart om släktingarna ska ta hem kvarlevorna som ligger begravda på en kyrkogård i Norge. 

Den 49-åriga kvinnan från Genevad försvann efter att ha tagit en taxi in till Laholm för att gå på apoteket. Hon hittades död i havet vid ön Kalvøya i södra Norge – över 30 mil fågelvägen från Laholm – knappt en månad senare. Men polisen lyckades inte identifiera henne eftersom Rättsmedicinalverkets identifieringsprogram Disaster victim identification (DVI) inte klarade av att matcha kroppen med den försvunna kvinnan.

Först i november förra året, när programmet hade uppdaterats, fick Rättsmedicinalverket en träff. 

När identiteten var fastställd inledde Hallandspolisen en dödsfallsutredning för att kunna avföra alla misstankar om brott. Utredningen är nu nedlagd, eftersom ingenting framkommit som lett till misstanke om brott.

Polisen har varit i kontakt med SMHI och norska kraftbolaget Statkraft om havsströmmarna längs västkusten och Norge, samt med ett svenskt kraftbolag om att dess kraftverk ibland släpper på mer vatten vilket kan innebära kraftiga vattenflöden i Lagan. Slutsatsen är att det är fullt möjligt att kroppen kan ha förts med havsströmmarna från Lagan vid Laholm till platsen där den hittades i södra Norge knappt en månad efter försvinnandet. 

– Det är väl snarare så att den borde ha kommit fram lite tidigare, men samtidigt vet vi inte hur länge den hade legat där när den upptäcktes, säger Peter Hejdström, chef för utredningssektionen i Halland. 

Polisen har också hämtat hem obduktionsprotokollet från Norge samt gått igenom den tidigare utredningen om försvinnandet och kontaktat poliser som var involverade i den 2008. De har även hört personer som var i kontakt med kvinnan strax innan hon försvann och hämtat in uppgifter från anhöriga. 

– Vi har gjort de utredningsåtgärder som gick att göra. Det har varit en dödsfallsutredning enligt gängse rutin, det som är unikt är att det här inträffade för väldigt många år sedan.

Kvinnan kremerades för flera år sedan och ligger begravd i en anonym minneslund på en kyrkogård på Vestre Molands kyrkogård i Lillesands kommun i Norge.

Hennes släktingar har ännu inte bestämt om de ska hämta hem kvarlevorna. Enligt kyrkogårdsförvaltningen har urnan lösts upp i jorden, men det är möjligt att ta en bit av jorden och hålla en symbolisk begravning i Sverige.

En släkting uppger till DN att han inte har några synpunkter på att polisen har lagt ned utredningen.

”Att polisen lagt ned dödsfallsutredningen är inget att säga om”, skriver han i ett mejl.

Läs mer: 

Därför låg kvinnan på bårhuset – i sju år 

Släkting kritisk till sen identifiering av kvinnan som hittades död i havet