Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Hjälpen kommer bara om det ligger i Natos intresse”

Allan Widman (L), som är för ett Nato-medlemskap, menar att USA:s president Donald Trump är en av anledningarna till att färre svenskar vill gå med i Nato.

– Jag tycker det är väldigt positivt att svenska folket är mer skeptiska till ett Nato-medlemskap, säger motståndaren Lotta Johnsson Fornarve (V).

Färre svenskar säger ja till försvarsalliansen Nato. I DN/Ipsos opinionsundersökning har stödet för ett svenskt Nato-medlemskap sjunkit med fyra procentenheter, från 35 till 31 procent, sedan förra året. 

Under samma period har motståndet till ett medlemskap i Nato ökat från 40 till 44 procent.

Läs mer: Nato-motståndarna tror på hjälp från Nato om Sverige hotas 

Samtidigt svarar 57 procent av Nato-motståndarna att de tror att Sverige skulle få hjälp av Nato vid en vid ett akut militärt hot av främmande makt, medan motsvarande sida för de som är för ett Nato-medlemskap är siffran 45 procent.

– Vad man kan konstatera när man hör de här resultaten är att det krävs rätt mycket folkbildning kring vad Nato är och hur medlemskap och annat fungerar i den organisationen. Sen ska man inte utesluta att Sverige kan få hjälp vid till exempel ett väpnat angrepp även om vi inte är medlemmar, säger Liberalernas Allan Widman, ordförande för försvarsutskottet i riksdagen, och fortsätter:

– Men den hjälpen kommer bara om det ligger i Natos eget intresse att hjälpa oss. Säkerhetspolitiken känner inte vänner, den känner intressen. Medlemskap är därför en nödvändig förutsättning, det är bara då man får den nödvändiga säkerheten, säger han.

Vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve sitter också i riksdagens försvarsutskott och gläds över den senaste opinionsmätningen.

– Jag tycker det är väldigt positivt att svenska folket är mer skeptiska till ett Nato-medlemskap, eftersom Vänsterpartiet anser att Sverige inte bör gå med i Nato och inte heller samarbeta med Nato, säger hon och fortsätter:

– Vi anser att ett samarbete, och ännu värre ett medlemskap, snarare skulle öka osäkerheten i vårt närområde. Det är bättre att Sverige står alliansfritt och på så sätt kan vara en röst för nedrustning internationellt, säger Lotta Johnsson Fornarve. 

När jag började i politiken låg stödet på 15-20 procent. Trenden har ju gått uppåt.

Trots tappet i Nato-opinionen är inte Allan Widman orolig för att Sverige inte går med i försvarsalliansen på sikt.

– Ofta går stödet upp och lite ned. Efter mina 15 år i försvarspolitiken finns en tydlig trend för ökat stöd för ökat Nato-medlemskap över tid. När jag började i politiken låg stödet på 15-20 procent. Trenden har ju gått uppåt, säger Allan Widman.

Läs mer: Ewa Stenberg: De borgerliga har inte lyckats skaka liv i Nato-frågan 

Lotta Johnsson Fornarve är mer skeptisk.

–  Ett svenskt Nato-medlemskap ser jag inte över huvudtaget. Jag tycker att det är oerhört viktigt att när vi ser att både Ryssland och Nato rustar i vårt närområde. Att Sverige går med i Nato tror vi skulle bidra till att stärka spänningarna i området, säger hon, och fortsätter:

– Då är det bättre att vi står alliansfria och istället agerar för fred och nedrustning. Den alliansfria taktiken har varit väldigt framgångsrikt, vi har stått utanför krig under 200 år. Eftersom det varit så framgångsrikt koncept tycker vi det är dumt att bryta det, säger hon.

I DN/Ipsos mätning anser de svarande att en upprustning av Sveriges eget försvar är den viktigaste åtgärden för att stärka Sveriges militära säkerhet. På andra plats kommer ett försvarssamarbete med Nato, därefter ett svenskt Nato-medlemskap och sist ett försvarssamarbete med Finland.

Trots det ser Lotta Johnsson Fornarve ett militärt samarbete med Finland som ett bättre alternativ än Nato-medlemskap.

– Vi ser ju hellre ett samarbete med Finland framför allt, eller med Norge som vi traditionellt sett har ett samarbete med. Även om Norge är ett Natoland finns det förutsättningar för samarbete i Norden, säger hon.

Lotta Johnsson Fornarve menar också att det är viktigt att Sverige har ett eget starkt totalförsvar. 

– Vi tycker att det är särskilt viktigt att vi stärker det civila försvaret, vi ser i dag att där finns stora brister. Det är ju dåligt inte bara om det skulle bli krig, vilket jag inte tror att det kommer att bli, det är dåligt för beredskapen om det skulle uppstå en katastrof, i form av stora bränder eller naturkatastrofer, där det är det viktigt med fungerande civilförsvar, säger hon.

Läs mer: ”Sverige måste bygga upp ett totalförsvar”

För framtiden är inte Allan Widman orolig för att Sverige kommer att stå utanför försvarsalliansen. I och med att svenska myndigheter redan har ett tätt samarbete med Nato kommer frågan att avdramatiseras på sikt, menar han.

– Ibland får jag frågor om vad Sverige kan göra mer med Nato, och då säger jag att det inte finns något, om försvarsalliansen inte uppfinner något ny typ av samarbete. De långsiktiga trenderna talar för att Sverige kommer att ansöka om medlemskap. Frågan är om vi hinner göra det i tid.

I tid för vad?

– Det är en osäker tid just nu. Alla stormakter har ju bestämt sig för att rusta upp sina försvar. Det är inga goda tecken. Sen kan jag tänka mig att Donald Trump spelar in i det det minskade stödet för Nato. Han symboliserar den nya osäkerheten, säger Allan Widman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.