Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hockeyklubb ger nyanlända en skjuts in i föreningslivet

Majd Makki och Bassel Zbeideh från Syrien får instruktioner av Roger Waldemar från hockeyföreningen Krif.
Majd Makki och Bassel Zbeideh från Syrien får instruktioner av Roger Waldemar från hockeyföreningen Krif. Foto: Lina Alriksson

Ronneby. Idrotten kan vara den bästa inkörsporten i samhället.

Med den övertygelsen startade hockeyföreningen Krif ett eget integrationsprojekt i Ronneby där nyanlända ska få testa nya sporter och lära sig om hälsa.

– Man ska inte underskatta vikten av att få göra någonting kul, säger Anders Thomsson, sekreterare i föreningen.

I veckan inledde Svenska hockeyligan, SHL, sin insamlingskampanj ”Det här handlar inte om hockey”, där de 14 klubbarna uppmanade företag och privatpersoner att skänka pengar till barn på flykt.

I Ronneby har den lokala hockeyklubben, Kallinge-Ronneby idrottsförening, tagit engagemanget ytterligare ett steg. Redan i våras sökte – och fick hockeyföreningen nära 400 000 kronor av länsstyrelsen för ett integrationsprojekt.

– Jag tycker generellt att hockeyn har gjort alldeles för lite för nyanlända flyktingar. Vi har ett samhällsansvar och jag tror att vi har mycket att tillföra. Det betyder så mycket för alla människor att få vara en del i ett sammanhang som man blir i en förening, att få göra något kul, säger Anders Thomsson.

Grundtanken är att hockeyklubben – som fått sällskap av de lokala judo-, tennis- och innebandyklubbarna – ska finnas där flyktingarna finns och visa upp sina aktiviteter och verksamheter.

– De som vill lära sig åka skridskor ska få göra det, de som vill testa judo får göra det. Som en vägledning in i samhället och för­eningslivet här, säger Anders Thomsson.

En person har anställts för att på heltid ta hand om projektet som också ska innehålla föreläsningar om hälsa och friluftsliv.

– Det är ju människor i alla åldrar som kommer hit så vi tänker att några kanske bara vill komma ut i naturen lite och inte sporta på samma sätt som de yngre.

Anders Thomsson poängterar att projektets självändamål inte handlar om att skola in alla nyanlända flyktingar i idrottsföreningar, men om någon skulle vilja fortsätta tas det givetvis emot med glädje. En del av pengarna från länsstyrelsen kommer att användas till medlemsavgifter och utrustning för dem som inte har råd att köpa egen.

– Om några bara lär sig åka skridskor är det ju helt fantastiskt!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.