Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hög chef på juristorganisation avstängd efter anklagelser om sexuella trakasserier

En hög chef på en välkänd ideell organisation har stängts av efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mannen blev suspenderad från sin tjänst efter juristernas upprop #medvilkenrätt.

Juristernas upprop i kölvattnet av Metoo-kampanjen blottade övergrepp och trakasserier i lagens finrum. Ett av vittnesmålen som publicerades i Svenska Dagbladet handlar om en högst uppsatt och välkänd jurist som ofta syns i medierna. Han arbetar för en ideell organisation som bland annat driver rättsfall pro bono.

I vittnesmålet skriver en kvinna om hur en hög chef på organisationen började skicka meddelanden till henne om sex och om hennes utseende.

”Han bad mig komma in en dag och vi satt sen och jobbade sent en kväll bara vi två och när jag skulle låsa in min dator stod han plötsligt bakom mig och tog mig rumpan och sa att han inte kunde låta bli eftersom jag var så snygg. Jag var fortfarande student och behövde referenserna, kände även lojalitet mot organisationen så jag bet ihop”.

Uppgifterna har fått organisationen att stänga av chefen.

– Det stämmer. Det kom till vår kännedom via Svenska Dagbladets artikel som inte var så väl anonymiserad. Utifrån det har vi agerat. Vi har också talat med den person som har skrivit inlägget i artikeln och bedömt att det var nödvändigt att suspendera den utpekade personen från tjänsten och tillsätta en utredning för att klara ut vad som har hänt, säger ordföranden i organisationens styrelse.

Han vill inte gå in på vem som ska utföra utredningen, men säger att det är en person med stor erfarenhet av den typen av utredningar. Han vill inte heller kommentera hur den höga chefen ställer sig till anklagelserna.

– Vi har tillsatt en utredning i syfte att klara ut exakt vad som har hänt, så det får väl utredningen visa.

Hur lång tid kommer det att ta innan utredningen är klar?

– Vi vill naturligtvis arbeta så fort som möjligt, för det här till skada för organisationen och för den utpekade personen, så länge oklarheten kvarstår. Ambitionen är att det ska gå väldigt fort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.