Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hög officer inom Must misstänks ha hotat kollegor

En högt uppsatt officer på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must misstänks ha hotat chefer och anställda vid Försvarsmakten, skriver Expressen. Hoten ska ha varit utformade så att de såg ut att komma från Ryssland. Officeren är nu avstängd från sitt arbete och kan få sparken.

Den interna utredningen av mannen ska vara omfattande. Flera källor uppger till Expressen att officerens uppgift har varit att ta fram kvalificerad information om det ryska hotet mot Försvarsmakten. Han arbetade på en avdelning där man bland annat genom hemliga operationer ska avslöja hur ryska militära underrättelsetjänstens agenter arbetar i Sverige.

I december skickade chefen för Must, generalmajor Gunnar Karlson, en anmälan till Försvarsmaktens ansvarsnämnd med krav på att officeren ska avskedas. I anmälan står att officeren ska ha ringt samtal som uppfattats som hotfulla till andra anställda på Must och deras familjer. Hoten ska även ha framförts i sms.

Enligt uppgifter till Expressen har hoten utformats på ett sätt så att de misstänkts komma från rysk underrättelsetjänst. Must undersöker också om officeren kan ha skrivit falska rapporter och analyser om ryska hot mot Sverige.

Martin Bissmarck, biträdande säkerhetschef på Must, säger till Expressen att man saknar förtroende för officeren och därför vill få honom avskedad. Redan i höstas stängdes mannen av från sitt arbete trots att ärendet ännu inte har avgjorts i personalansvarsnämnden.

– Det är väl en naturlig konsekvens av allt det här att man gör den här typen av utredningar eller undersökningar, säger Martin Bissmarck till tidningen.

När ärendet mot officeren inleddes misstänktes han även för spionage, enligt Expressen. Men förundersökningen om brottsmisstankarna lades ner.

– Det gjordes en anmälan hos Säkerhetspolisen i juni förra året. Den 14 oktober hämtades personen på dagtid till förhör och var anhållen under två dagar, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål till tidningen.

Officerens advokat, Gunnar Falk, bekräftar att det pågår en tvist mellan Försvarsmakten och mannen, men kommenterar inte ärendet i övrigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.