Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hogerextrem-symbol-till-forvaxling-lik-hallands-landskapsvapen/

Sverige

Högerextrem symbol till förväxling lik Hallands landskapsvapen

Den högerextrema organisationen Nordisk styrka har en symbol som är förväxlingsbar med ett av försvarsmaktens förbandstecken – hämtat från Hallands landskapsvapen.

Nu utreder försvarsmakten om symbolen utgör ett intrång på myndighetens immateriella rättigheter, skriver P4 Dalarna.

Den högerextrema organisationen Nordisk styrka bildades enligt egen uppgift den 4 augusti i fjol med syfte att ”forma en ny generation av starka och medvetna nordiska människor”.

Den antirasistiska tidskriften Expo har granskat organisationen och kunde omgående avslöja att den leds av avhoppare från nazistiska NMR. Tillsammans är de dömda för fler än 100 brott.

Till symbol har Nordisk styrka ett stående gult lejon mot mörkgrön botten, till formen likt det vita lejon som mot blå botten utgör Hallands landskapsvapen. Symbolen används också av 45:e hemvärnsbataljonen i Halland.

Försvarsmaktens jurister ska nu utreda om symbolen utgör ett intrång på myndighetens immateriella rättigheter, skriver P4 Halland.

Enligt statsheraldikern Henrik Klackenberg är de högerextremas symbol förväxlingsbar med den som används av 45:e hemvärnsbataljonen. 

– Jag tycker att det är allvarligt med en sådan förväxling, det är inte alls lämpligt. Om man ska vara strikt heraldisk så är utgångspunkten att det är Hallands landskapsvapen, säger han till P4 Halland.

Klackenberg anser att det finns en risk för att allmänheten förleds att tro att Nordisk styrka skulle ha någon form av officiell samhällsfunktion.

– Det närmar sig föregivande av allmän ställning, alltså att man utger sig för någonting som inte stämmer. I det här fallet är det ju en organisation och inte Länsstyrelsen i Halland som är ute och går, eller 45:e hemvärnsregementet, säger Klackenberg.

Han upplyser också om det heraldiska lejonets ursprung, som han placerar i fjärran östern.

Läs mer om vad som händer i Västsverige