Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Högerextrema ”patrullerar” gator i Dalarna

En ”Odensoldat” kontrolleras av polisen i Drammen, under en insats den 21 februari i år i den norska staden.
En ”Odensoldat” kontrolleras av polisen i Drammen, under en insats den 21 februari i år i den norska staden. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix, TT

Det högerextrema nätverket Soldiers of Odin etablerar sig i Sverige. Flera av medlemmarna har nazistiska sympatier och är dömda för grova brott. I helgen gick gruppen ut på gatorna i Borlänge, Säter och Hedemora, rapporterar SR P4 Dalarna.

– Det är en ny gruppering som har dykt upp här har jag förstått, så vi får väl se vad som händer, säger Roland Nerpin vid polisen i Dalarna, till TT.

Han säger att det inte skett några polisingripanden under helgen, men att polisen fått information om att gruppen setts till i Dalarna.

– Vi vet inte så mycket om det här ännu men jag antar att Noa (Nationella operativa avdelningen inom polisen, reds anm) och vår underrättelseverksamhet har koll på de bitarna.

Tidigare har Soldiers of Odin genomfört vad de beskriver som patrulleringar i Stockholm och enligt tidningen Expo har nätverket över 17 lokala Facebook-grupper i Sverige. Flera svenskar i nätverket är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, enligt tidningen.

Den här typen av grupperingar har vunnit mark i Sverige och blivit allt mer synliga under det senaste året, enligt Daniel Norlander, huvudsekreterare i Mona Sahlins kommitté för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Norlander har träffat många kommunala företrädare och med dem diskuterat såväl våldsbejakande islamism som vitmaktrörelser:

– Det har varit tydligt när vi varit runt i kommunerna att frågan om IS upplevs som ny och svår att hantera. Men när kommunerna själva beskriver problembilden är det vitmaktrörelsen som hamnar i fokus. Det som oroar dem mest är hur dess utbredning ökat under det senaste året, säger han till DN:s Lina Lund i ett tidigare reportage.

De agerar mer strategiskt än tidigare, enligt Norlander, bland annat genom att fånga upp lokala händelser och missnöjesyttringar.

– Ett bra exempel är när ett badhus i en kommun i Mellansverige fick problem med en grupp ensamkommande ungdomar och nyanlända som inte visste hur de skulle bete sig. Badvakterna vågade inte säga till. Så plötsligt dök det upp en grupp nazister som självutnämnda ”trygghetsvärdar”, säger han, och pekar på att de högerextrema drar nytta av situationer där människor upplever att det svenska samhället dragit sig tillbaka eller underlåtit att ta tag i ett visst problem.

Soldiers of Odin har nyligen tagit steget från Finland till Norge och och etablerat sig även där. Finländska journalisten Mikael Brunila, som följer högerextremismen på hemmaplan, berättar att gruppen sedan i oktober spritts till omkring 30 finländska orter, och att den har stort stöd från hela spektrat av extrema organisationer på högerkanten.

Trots den snabba utbredningen har nästan inga våldsamheter rapporterats i Finland.

– Problemet är att vi har en väldigt väldisciplinerad och välorganiserad grupp som finns närvarande på många orter i Finland, och nu runt om i världen, säger Mikael Brunila.

– Om de börjar använda våld har de alla möjligheter och färdigheter till det. Det är det som är hotbilden.

Soldiers of Odin startades av den finländska nazisten Mika Ranta, och strukturen i nätverket är uppbyggd som i kriminella så kallade mc-gäng och består av separata avdelningar.

TT har utan framgång försökt få en kommentar från Polisens nationella operativa avdelning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.