Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Högerextremt parti bjuder barn på läger

Robert Örell är verksamhetschef för Exit, en organisation som hjälper avhoppade extremister.
Robert Örell är verksamhetschef för Exit, en organisation som hjälper avhoppade extremister. Foto: Nicklas Thegerström
Svenskarnas parti anordnar sommarläger i Skåne där alla under 15 år kommer in gratis. På agendan finns paddling, självförsvar och politiska debatter.

– Det här rör sig om en nazistisk rörelse, säger Johannes Jakobsson, reporter på tidskriften Expo.

Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front, tar på sig lägerledarrollen i sommar.

”Svenskarnas parti hälsar alla nationalister välkomna till sommarens stora höjdpunkt. På schemat står intressanta föreläsningar, tal, workshops, tävlingar, paddling, självförsvarskurser, airsoft och brännboll. För barn under 15 år är deltagandet gratis”, står det på partiets hemsida.

Lägret äger rum i juli på okänd plats i Skåne.

– Vi har en bestämd samlingsort men därifrån är vägen hemlig. Vi kan inte gå ut med adress efter alla trakasserier vi har utsatts för, säger arrangören Andreas Carlsson.

Han förnekar att arrangemanget har en politisk agenda utan hävdar att syftet är att ha kul, skapa gemenskap och träffa nya människor. Han vill inte berätta vilka föreläsarna är eller vad de ska tala om, men avslöjar att en del kommer utomlands ifrån och att andra nationalistiska grupper kommer att närvara under helgen.

Men Robert Örell, verksamhetschef för avhopparverksamheten Exit på Fryshuset i Stockholm, tror inte att lägret är opolitiskt.

– Ordnar en grupp med en viss världåskådning ett läger så kommer man att utgå från den världsåskådningen och framhäva den, säger han.

Att vända sig till ungdomar har länge varit en strategi inom högerextrema rörelser.

– Det är en uttalad strategi som man är väldigt öppen med internt inom extremhögern, säger Johannes Jakobsson.

Robert Örell:

– Om man tittar på hur unga människor formar sin identitet och stabiliserar sin världsuppfattning under tonåren är det inte konstigt att de väljer att rekrytera från just den ålderskategorin.

Men alla är inte välkomna på lägret. Enligt partiets program ska svenskt medborgarskap enbart vara förbehållet människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet.

Är folk med icke-svenskt namn välkomna?

– Man får ha ett utländskt namn, men har man ett utomeuropeiskt namn blir det svårt. Vi ser inte någon som svensk bara för att personen har ett svenskt medborgarskap, säger Andreas Carlsson.

Fakta: Tidigare NSF

Svenskarnas parti hette tidigare Nationalsocialistisk front (NSF). NSF grundades i Karlskrona, Blekinge, år 1994, och var Sveriges största nazistiska organisation. I november 2008 ombildades Nationalsocialistisk front till Folkfronten, och ett år senare bytte Folkfronten namn till Svenskarnas parti (SvP) och registrerade sig som politiskt parti hos Valmyndigheten.

Enligt tidskriften Expo har SvP samma riksledning som NSF och är grundat på etnisk tillhörighet samt präglat av antisemitiska konspirationsteorier.

I valet 2010 blev Svenskarnas parti det första nazistiska partiet i Sverige, sedan andra världskrigets slut, som lyckats få ett mandat i en folkvald församling. Partiet fick en stol i Grästorps kommunfullmäktige.

Tidningen Expo grundades för att motverka extremhögerns och vit-maktkulturens framväxt bland ungdomar.

Källa: Tidskriften Expo

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.