Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Högre demensrisk när ungdomar dricker alkohol

Att dricka mycket i tonåren ökar risken för att drabbas av demens senare i livet, rapporterar SVT Rapport, som tagit del av en studie som publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Alkoholkonsumtionen i ungdomen är, enligt forskarna, en viktigare riskfaktor än ärftlighet.

Studien följde upp data från mönstringen till värnplikten mellan 1969 och 1979, då ungefär en halv miljon svenska ungdomar tillfrågades om sina alkoholvanor.

–    Resultatet var inte vad vi hade förväntat oss, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till DN.

Han har tillsammans med andra forskare under 1,5 år undersökt i vilken roll alkoholförgiftning i tidig ålder har för demensrisk senare i livet.

– Alkoholförgiftning har större betydelse än vi tidigare trott.

Nästa steg i forskningen blir att ta reda på om skallskador som sägs vara en viktig orsak till demens, kan bero på att personen i fråga har varit berusad vid tillfället.

– Vi kommer även att undersöka alkoholens betydelse på hjärtsjukdomar och stroke. Det var nytt att alkohol låg bakom demens i sådan utsträckning, det kanske ligger bakom andra saker också, säger Peter Nordström.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.