Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Högre tröskel till högskolan från 2014

Kraven för att få grundläggande behörighet till högskolan höjs radikalt från 2014. "Ungdomarna måste plugga mer", säger utbildningsminister Jan Björklund till DN.

I den nya gymnasiepropositionen som regeringen kommer att presentera i sin helhet i maj månad dubbleras antalet poäng i engelska som en gymnasiestudent måste ta för att bli behörig till högskolan. Kravet höjs från 100 till 200 poäng och i svenska kommer det att krävas 300 poäng mot dagens 200. Därutöver krävs också 100 poäng i matematik. Man måste också prestera ett godkänt projektarbete, ett så kallat gymnasiearbete.
 

– Ska Sverige vara framgångsrikt på 2000-talet måste vi höja resultaten och höja kraven i gymnasieskolan, säger Jan Björklund.
 

Han har också lyssnat till högskolorna, som anser att studenterna kommer sämre förberedda till högskolan nu än tidigare. Studenterna är inte tillräckligt bra på att skriva svenska och det krävs bättre engelskkunskaper.
 

– Svenskar är bra på turistengelska, men vi tror vi är bättre än vi är när det kommer till yrkessammanhang.
 

Björklund vill därför att alla nu ska läsa svenska C och engelska B för att få grundläggande behörighet – det som tidigare kallades allmän behörighet. Dessutom måste man även läsa matematik A.
 

DN har fått ta del av de nya behörighetskraven i den nya gymnasiepropositionen som regeringen kommer att presentera i sin helhet i maj. Förutom de höjda poängkraven och ett gymnasiearbete ska man ha betyg från ett nationellt gymnasieprogram som omfattar minst 2.500 gymnasiepoäng (från 2010 krävs 2.250) och i minst 90 procent av dessa poäng ska eleven ha godkända betyg.
 

De som inte går ett högskoleförberedande program kommer att ha möjlighet att komplettera sina betyg för att bli behöriga till högskolan.
 

Den grundläggande behörigheten är gemensam för högskolans alla utbildningsvägar. Utöver de grundläggande behörighetskraven krävs det särskilda förkunskaper till de flesta utbildningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.