Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-12 14:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hogsta-antalet-nya-bekraftade-fall-hittills-i-sverige/

SVERIGE

Högsta antalet nya bekräftade fall hittills i Sverige

40:49. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

1.474 nya fall av coronasmittade har rapporterades det senast dygnet, den högsta siffran nya bekräftade fall under ett dygn hittills. 19 personer har rapporterats avlidna i covid-19.

– I dag har vi det största antalet nyanmälda fall på ett dygn hittills, sa Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens presskonferens med svenska myndigheter.

Karin Tegmark-Wisell förklarade detta med att man kraftigt utökat provtagningen i primärvården som står för den stora ökningen i nya fall.

Antal iva-vårdande fall har dock minskat från mitten av april till i dag. I Stockholm har antalet minskat gradvis, men i Västra Götaland finns en viss ökning. Totalt rörde det sig om 568 personer som under torsdagen vårdades inom intensivvården med respirator, varav 281 av dessa har covid-19.

Gällande antalet avlidna är man nu nere på en nivå om 37 registrerade dödsfall per dag utifrån ett rullande sjudagars genomsnitt, men för de senaste dagarna finns en eftersläpning. Under det senaste dygnet har ytterligare 19 registrerats som avlidna i covid-19. Totalt har därmed 4.814 personer registrerats som avlidna i covid-19.

Karin Tegmark-Wisell berättade vidare att man under torsdagen presenterar en ny rapport om virusets arvmassa som kommer att bidra med ytterligare information om hur det nya coronaviruset kom in i Sverige. Analysen visar att viruset kom in i Sverige från flera olika länder, som Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och USA.

– Vi ser tydligt en enorm import från Italien och en smitta från Österrike. Men vi ser att identisk arvsmassa finns även i virus från andra länder, sa Karin Tegmark-Wisell.

Viruset fanns alltså i flera länder, men det hade inte hade varit möjligt att provta alla svenskar som hade varit utomlands, enligt Karin Tegmark-Wisell.

– Vi har ett stort antal resande i Sverige. 14, 15 eller 16 miljoner resor sker varje år. Det hade inte varit möjligt att provta resande från alla regioner i världen. Men det hade varit önskvärt om man identifierat fall på tidigare nivå. Då hade vi kunnat rikta provtagningen, sa hon.

Svante Werger från Myndigheten för samhällskydd och beredskap berättade under presskonferensen om den risk för cyberangrepp mot sjukvården man sett. Det handlar framför allt om stöld av patientdata och så kallad ransomware, alltså skadlig programvara som låser tillgången till datorn tills den som utsatts betalat en lösensumma till angriparen.

Man har därför tagit fram ett stödmaterial för alla berörda inom sjukvården för att de ska kunna stärka it-säkerhet och förebygga angrepp.

– Utsätts man för ransomware ska man aldrig betala lösensumman, sa Svante Werger.

Läs mer: Finland öppnar gräns – men inte mot Sverige

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt