Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hogt-antal-coronafall-vacker-oro-i-ostra-goteborg/

Sverige

Högt antal coronafall väcker oro i östra Göteborg

Haris Becic är född och uppvuxen i Bergsjön. Han säger att han förväntat sig att stadsdelen skulle drabbas hårt av covid-19 sedan det visat sig att smittspridningen varit omfattande i Järvaområdet i Stockholm. ”Folks sociala beteenden är lika i områdena”, säger han.
Haris Becic är född och uppvuxen i Bergsjön. Han säger att han förväntat sig att stadsdelen skulle drabbas hårt av covid-19 sedan det visat sig att smittspridningen varit omfattande i Järvaområdet i Stockholm. ”Folks sociala beteenden är lika i områdena”, säger han. Foto: Tomas Ohlsson

225 personer har bekräftats smittade med covid-19 i Östra Göteborg. Det är fler än i någon annan av Göteborgs stadsdelar. Siffran väcker oro, förvåning och besvikelse bland invånarna i stadsdelen. 

Elbisa Kapitanovic står bakom en plexiglasskiva som monterats på skrivbordet på medborgarkontoret i Bergsjön. Samhällsvägledaren är 66 år gammal och har oroat sig för att smittas av coronaviruset sedan det kom till Sverige. Hon är förvånad och oroad över att fler fall av covid-19 bekräftats i Östra Göteborg än i andra områden. Kollegan och samhällsvägledaren Therese Lundin säger att besöksantalet gått ner under den senaste tiden, och att de flesta av besökarna håller avstånd. 

– Vårt dilemma är att vi vill hålla öppet och vara tillgängliga. Det är en svår balans. Budskapet blir: kom, men kom inte för nära. 

Elbisa Kapitanovic och Therese Lundin tar emot besökare på medborgarkontoret i Bergsjön. Just nu kommer färre än vanligt, vilket de tror beror både på coronapandemin och på att det är ramadan.
Elbisa Kapitanovic och Therese Lundin tar emot besökare på medborgarkontoret i Bergsjön. Just nu kommer färre än vanligt, vilket de tror beror både på coronapandemin och på att det är ramadan. Foto: Tomas Ohlsson

I området som ingår i Östra Göteborgs stadsdelsförvaltning har 225 fall av covid-19 bekräftats, fler än i någon annan del av Göteborg. Även sett till antalet fall per 10.000 invånare ligger stadsdelen högst – med 43 fall, att jämföra med tvåan Örgryte-Härlanda där 26 fall konstaterats per 10.000 invånare.

Under fredagens presskonferens sade biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen Leif Dotevall att det höga antalet kan bero på en omfattande testning i området och att smittspridning skett på flera äldreboenden. Det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser utifrån siffrorna, enligt smittskyddsläkaren. 

Haris Becic tycker att regeringen borde införa hårdare restriktioner för att begränsa smittrisken. – Varför är Sverige det enda landet i världen som står emot det? säger han.
Haris Becic tycker att regeringen borde införa hårdare restriktioner för att begränsa smittrisken. – Varför är Sverige det enda landet i världen som står emot det? säger han. Foto: Tomas Ohlsson

På Rymdtorget i Bergsjön sitter Haris Becic med mobilen i handen. 31-åringen som är född och uppvuxen i stadsdelen ska precis publicera ett Facebookinlägg där han uppmanar sina vänner att ta ansvar. 

– När jag hörde att smittan spridits i Järvaområdet i Stockholm tänkte jag direkt att när det kommer till Gbg blir det vår stadsdel som drabbas värst, säger han och fortsätter.

– När Folkhälsomyndigheten gjorde sin bedömning glömde de att en stor del av befolkningen lever tre generationer under samma tak.

Ewa Jablonska (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden i Östra Göteborg, säger att det i nuläget inte går att slå fast vad det höga antalet bekräftade sjukdomsfall i stadsdelen beror på.

– Risken är att detta skapar panik, när siffrorna i själva verket ändras hela tiden. Jag ser ingen anledning att behandla vår stadsdel på något annorlunda sätt. Vi följer samma riktlinjer som övriga Göteborg.