Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Högutbildade fick beredskapsjobb

Tanken med de statliga beredskapsjobben är att de ska vara enkla och inte kräva hög utbildning. Men en majoritet har gått till högutbildade.

Enligt Statskontoret har två tredjedelar av de som fått jobben eftergymnasial utbildning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En knapp tredjedel har gymnasial utbildning.

– Det kan tyckas lite förvånande i och med att det ska vara enkla jobb, säger Maria Karanta, utredare på Statskontoret, till Ekot.

Att det skulle se ut så här var inte intentionen med satsningen, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Det här är jobb som ska vara för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och det betyder att de ska utformas så att man inte behöver gymnasiekompetens, säger hon till Ekot.

Målet om att inrätta 500 statliga beredskapsjobb under 2017 är uppfyllt. Två tredjedelar av jobben finns hos Arbetsförmedlingen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.