Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hojd-a-kassa-nar-regeringen-forlanger-krisatgarder/

Sverige

Höjd a-kassa när regeringen förlänger krisåtgärder

Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP, finansminister Magdalena Andersson (S), Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström (C) och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L) under en pressträff om utökade budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP, finansminister Magdalena Andersson (S), Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström (C) och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L) under en pressträff om utökade budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen och samarbetspartierna förlänger nu en rad av de åtgärder som satts in för att dämpa effekterna av coronasmittan.

– Det handlar om att skapa långsiktighet och uthållighet genom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna är överens om att förlänga en rad av de åtgärder som sattes in i början av coronakrisen för att minska smittspridningen. Det handlar bland annat om att ersättningen för den första sjukdagen – karensdagen – förlängs med fyra månader fram till den 30 september. Dessutom höjs ersättningsnivån från 700 till 804 kronor.

Läs mer: M redo för strid med regeringen om coronamiljarder

– När vi gick fram med detta gjorde vi det så snabbt vi bara kunde för att människor skulle kunna få stöd. Nu justerar vi detta och höjer upp nivån så att människor får högre ersättning än tidigare, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Staten kommer också att fortsätta att täcka företagens sjuklönekostnader även i juni och juli. Även under augusti och september ska staten ersätta företagen för sjuklönekostnader men med hur mycket är ännu oklart.

Samtidigt höjs taket i a-kassan från 760 till 1.000 kronor per dag från och med ersättningsdag 101. Höjningen gäller för perioden 29 juni till 3 januari. Vad som händer därefter med a-kassan är oklart.

– Nu handlar det om att hantera en akut krisfas. Men alla krisåtgärder som vi genomför nu är temporära, säger Magdalena Andersson.

Kostnaderna för de förlängningar som nu presenteras uppgår till knappt 15 miljarder kronor. Det innebär att regeringen och samarbetspartierna hittills presenterat krisåtgärder för 185 miljarder kronor. 

Samtidigt pekar en rad bedömare på att den ekonomiska krisen kopplad till coronasmittan långt ifrån är över. Så sent som i onsdags kom EU-kommissionen med en dyster prognos över medlemsländernas ekonomiska utveckling.

– Det faktum att det pekar mot en utdragen kris visar på behovet av att vi gör lämpliga avvägningar av hur mycket pengar vi använder så att vi har en långsiktig uthållighet. Det finns de som tyckt att vi skulle ha satsat 100 miljarder kronor i månaden nu i början. Det hade kanske inte varit så klokt givet att krisen tycks kunna ha ett mer utdraget förlopp, säger Magdalena Andersson.