Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hojda-anslag-mot-valfardsbrott/

Sverige

Höjda anslag mot välfärdsbrott

Foto: Beatrice Lundborg

Fyra myndigheter får höjda anslag för att bekämpa välfärdsbrott.

– Varje brott skadar tilltron till den generella välfärden, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

TT Text

Regeringen presenterar åtgärder för att bekämpa brott mot bidrags- och skattesystemen, men även mot skatteundandragande.

Bland annat ska Skatteverket, Kronofogden, Ekobrottsmyndigheten och Arbetsmiljöverket få höjda anslag 2020 med sammanlagt 111 miljoner kronor.

Ekobrottsmyndighetens ökade resurser ska användas till att öka förmågan att utreda och lagföra välfärdsbrott. Arbetsmiljöverket får pengar för att kunna göra fler arbetsplatsinspektioner.

För Skatteverkets del handlar det om att stärka arbetet med att upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen, som ofta används av personer som begår välfärdsfusk.

Regeringen föreslår nu också krav på elektronisk betalning vid rot- och rutjobb från den 1 januari 2020, eftersom sådana betalningar är lättare att spåra.

Regeringen lade dock fram förslaget i en lagrådsremiss redan i maj 2018.

Regeringen aviserar även ett förslag om att tillfälligt inhyrda arbetstagare från utländska företag utan driftställe i Sverige ska betala skatt här. Bedömning är att förslaget ökar skatteintäkterna med 700 miljoner kronor.

Den nya regeln är tänkt att träda i kraft 1 januari 2021. Men även detta förslag skickades ut som en lagrådsremiss redan i maj 2018.

– Vi har haft en övergångsregering, förklarar Andersson.

Regeringen kommer även att tillsätta en utredning för att minska felen i folkbokföringen. Den ska lämna förslag om ett säkrare system för så kallade samordningsnummer. Det är ett slags personnummer för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Fusk med samordningsnummer har varit känt sedan länge. Till exempel pekade Skatteverket på problemet i en rapport 2017.

Läs mer: Välfärdstekniken möter utmaningen med den växande gruppen äldre