Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hon-fick-inte-fylla-fyra/

9 min 38 sek. "Det går inte att förklara för ett treårigt barn att hon ska tas ifrån sin familj. Jag sa bara att det dröjer ett tag innan vi ses", berättar familjehemsmamman Melinda Jacobs.
SVERIGE

Hon fick inte fylla fyra

Flickan som föds i april 2016 har abstinens. Hon är nio dagar gammal när mamman lämnar henne till barnmorskorna och går därifrån.

Samhället beskyddar flickan och ger henne ett kärleksfullt hem att växa upp i.

Sen tvingar svenska myndigheter den friska och glada flickan in i en uppslitande separation från dem hon kände som sina föräldrar, sina systrar.

Hon kallades Lilla hjärtat. Hon fick inte fylla fyra.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Den lilla flickan omhändertogs redan på BB. Socialtjänstens handläggare kallade henne Lilla hjärtat – ett smeknamn som följde henne under uppväxten i familjehemmet.
Foto: Privat
Bild 2 av 12 Rummet i tegelvillan i Vadstena är kvar som det lämnades i april förra året. Den rosa tyllklänningen hänger fortfarande kvar på garderoben.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 12 När Melinda Jacobs och Lasse Lundberg tog emot flickan var hon drygt sju veckor gammal. Tre veckor innan sin tredje födelsedag flyttade hon till de biologiska föräldrarna för gott. De fick inte träffa henne efter det.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 12 Lasse Lundberg, flickans familjehemspappa, var först tveksam. Men med tiden släppte han sin rädsla för att flickan skulle återföras till de biologiska föräldrarna. Han älskade flickan som sin egen.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 12 Flickans rum i Vadstena står fortfarande orört. ”Det känns som att vi sviker henne om vi tar bort allt”, säger flickans näst äldsta syster Savannah.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 12 Beskedet om att flickan skulle flytta från familjehemmet kom som en chock. ”Hur kan det vara ett barns bästa att ryckas upp från all sin trygghet och sin familj?” säger hon.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 12 April 2019, familjehemssystrarna säger hejdå för sista gången. Löftet från domstolsförhandlingen om att kontakten med familjehemmet kunde fortsätta var tomt. De fick aldrig ses igen.
Foto: Privat
Bild 8 av 12 De hoppades in i det sista att hon skulle komma tillbaka. Men den 30 januari i år fick familjehemmet beskedet att flickan dött hos sina biologiska föräldrar.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 12 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, menar att fallet med den döda flickan framför allt blottar brister i lagstiftningen - att lagen inte i tillräckligt hög grad prioriterar barns rätt till trygghet och stabilitet.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 12 Vardagsrumsbordet i villan i Vadstena är fullt av blommor.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 12 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 12 Häktningsförhandling i tingsrätten. Melinda Jacobs är där för att söka svar. Överallt möts hon av sekretess.
Foto: Paul Hansen