Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hon-forsvarade-samernas-rattigheter-aktivismen-fick-avgorande-roll-i-sapmi/

Sverige

Hon försvarade samernas rättigheter – aktivismen fick avgörande roll i Sápmi

01:04. Här är kvinnan som i början av 1900-talet trädde fram för att försvara samernas rättigheter – Elsa Laula. Hennes aktivism hade en avgörande roll för den politiska utvecklingen i Sápmi.

I början på 1900-talet träder en kvinna fram för att försvara samernas rättigheter – Elsa Laula. 100 år efter att hon tagit initiativet till att samla samer över nationsgränserna blir hennes födelsedag, den 29 november, samisk flaggdag.

Ämnen i artikeln

DN Explainer
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt