Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hon-haller-oppet-for-utsatta-kvinnor/

Sverige

Hon håller öppet för utsatta kvinnor

Anna-Maria Yasdani.
Anna-Maria Yasdani. Foto: Privat

Kvinnojouren i Tyresö håller dörrarna öppna trots den smittorisk det kan innebära. 

– Barn och kvinnor kan löpa högre risk för våld i nära relationer vid isolering och ekonomisk kris, säger Anna-Maria Yasdani, ordförande för Tyresö kvinnojour.

En stängd dörr är förövarens bästa vän enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks). 

– När familjen tvingas vara hemma innebär det stora påfrestningar, konstaterar Anna-Maria Yasdani, ordförande på Tyresö kvinnojour.

Inom kort misstänker hon att en våg av kvinnor kommer att höra av sig till följd av den isolering som coronasmittan tvingar människor till. 

– Därför är det viktigt att vi fortsätter att ha öppet. Vi behöver kunna fortsätta ta emot utsatta på vårt skyddade boende. 

Tyresös kvinnojour är liksom alla kvinnojourer inom Roks en ideell förening och var och en av dessa hanterar coronasmittan på sitt sätt.

– Men vi fortsätter som vanligt. Däremot så har vi sagt att de medarbetare som tar emot på våra skyddade boenden inte ska tillhöra riskgrupper eller vara sjuka själva. Vi har ganska många jourkvinnor som jobbar frivilligt och de är ofta äldre. Ungefär hälften av våra medlemmar är över 60 år, förklarar hon.

Kvinnojouren i Tyresö tar även emot barn och enligt Bris, barnens rätt i samhället, drabbas just barn allra värst av isolering under coronasmittan.


– Beslutsfattare behöver ha utsatta grupper av barn i åtanke nu för att se till att varje barns rätt till skydd och omsorg säkras, och det är oerhört viktigt att man som vuxen agerar om man misstänker att ett barn i ens närhet far illa, säger Maria-Pia Caber, presskontakt på Bris.

Flera jourer har redan märkt av att fler hör av sig i samband med coronasmittan.

– Det är en dyster prognos nu när det här att man ska jobba hemifrån har smugit sig på nu. Vad gäller stödsamtal så kommer det i ökad utsträckning att ske via telefon, och det är som sagt negativt i längden. Vi försöker att vara närvarande, säger Jenny Westerstrand, ordförande Roks.

Läs mer från #Sverigegårsamman