Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hon kopplade zika till de sjuka barnen

Läkaren Vanessa van der Linden träffar ofta Nadja för att hon ska kunna ta hand om sin dotter.
Läkaren Vanessa van der Linden träffar ofta Nadja för att hon ska kunna ta hand om sin dotter. Foto: Flavio Forner

I början av augusti 2015 upptäckte den brasilianska barnläkaren Vanessa van der Linden något märkligt. Hennes patient var gravid med tvillingar, men det ena barnets huvud hade slutat växa. Det mätte knappt 28 centimeter.

– På några veckor hade vi fem fall på kliniken. Jag förstod att det var något nytt som låg bakom detta, berättar Vanessa van der Linden.


Klicka för att läsa mer!
0/2

Text: Amina Manzoor. Grafik: Jonas Backlund, Andreas Lundegård. Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten

Under några veckor såg hon fall efter fall med den ovanliga missbildningen.

Hon pratade med sin mamma som också är barnläkare i staden Recife i nordöstra Braslien – hon hade stött på hela sju barn med mikrocefali den senaste månaden. Mor och dotter tog kontakt med andra läkare i regionen som också hade noterat en onormal ökning av antalet fall. Vanessa tog prover på mammorna för att utesluta att det rörde sig om röda hund eller hiv. Resultaten var negativa.

– Jag frågade mammorna om de hade lagt märke till något annorlunda under graviditeten. Sju av tio svarade att de hade haft röda fläckar på huden som kliat. Då tänkte jag: Detta är något nytt!

Vanessa meddelade upptäckten till delstaten Pernambucos hälsomyndighet som satte henne i kontakt med epidemiforskaren Carlos Brito. Han höll just på att forska kring det afrikanska zikaviruset som kom till Brasilien i samband med VM i fotboll 2014. Han menade att det kanske fanns ett samband mellan zikaviruset och den absurda ökningen av mikrocefali.

Foto: – Han gjorde tester som visade att det fanns zikavirus i fostervattnet och då insåg vi att vi stod inför en epidemi, säger Vanessa van der Linden.

I början av oktober förra året larmade hon hälsodepartementet i huvudstaden Brasilia och myndigheterna började genast arbeta för att utrota myggan som sprider viruset.

– När vi väl visste vad det rörde sig om så skedde allt snabbt. Men Brasilien är ett stort land. Det går inte att utrota myggan över en natt, säger hon.

Vanessa van der Linden är 46 år, har två döttrar på 11 och 15 år och tillhör en familj av läkare. Hon och hennes mamma är några av regionens främsta barnläkare och är båda specialiserade på neurologiska fosterskador.

Just nu jobbar hon och hennes mamma, Ana van der Linden, dygnet runt. Vanessa har hand om 69 spädbarn med mikrocefali. Hon försöker ändå hålla en nära kontakt med mammorna. Ett av barnen hon hjälper är Alicia som DN var hemma hos i förra veckan. Hon är tre månader och har en ganska svår variant av mikrocefali.

– I början skrek hon dygnet runt, men jag tycker redan att Alicia är bättre. Det gäller att stimulera henne och visa hennes mamma Nadja hur hon bäst kan hjälpa sitt barn, säger Vanessa som pratar med Nadja varje dag (se bilden).

– Mammorna behöver mycket stöd. De vet inte hur de ska göra. Vissa barn kan vara gravt skadade och kommer aldrig att kunna gå, sitta, tala eller se. Andra kommer att lära sig att gå och prata någorlunda.

De senaste veckorna har Vanessa och hennes 75-åriga mamma lagt märke till ett annat trendbrott. Antalet barn som föds med mikrocefali har minskat i delstaten Pernambuco, den region som drabbats värst i världen. Men det har troligen att göra med årstiden. Den dåliga nyheten är nämligen att zikafallen återigen ökar. Det är högsommar i Brasilien just nu med många tropiska regn, vilket gör att aedesmyggan, som sprider viruset, stortrivs.

– Jag är rädd för att vi i september får se en drastisk ökning av antalet barn som födds med mikrocefali, säger Vanessa van der Linden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.