Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hon smugglade flykting till Sverige i segelbåt

Här på Annika Holm Nielsens bild syns den syriske flyktingen (pixlad) tillsammans med hennes vänner i segelbåten på väg till Malmö.
Här på Annika Holm Nielsens bild syns den syriske flyktingen (pixlad) tillsammans med hennes vänner i segelbåten på väg till Malmö. Foto: Foto: Privat

Runt 300 flyktingar som kommit till Danmark är försvunna. Polisen tror att många av dem har smugglats över till Sverige. Danska Annika Holm Nielsen hjälpte en syrisk man över till Malmö på måndagen - i en segelbåt.

– Vi önskar att många fler gör som oss, säger hon till DN.

Av de tiotusentals flyktingar som nu kommer till Tyskland försöker en del att ta sig vidare norrut via Danmark till Sverige. Sedan i söndags uppskattar dansk polis att ungefär 1.150 asylsökande har kommit till landet med färja till Rødby. Men cirka 300 av dem är nu spårlöst borta, uppger danska myndigheter. Troligen har de fått hjälp att ta sig vidare till Sverige av privatpersoner, skriver Ekstrabladet.

Annika Holm Nielsen, och några andra aktivister, befann sig på Köpenhamns huvudbangård på måndagen för att möta upp ett tåg från Rødby som skulle ha flyktingar ombord. Men polisen hade tömt tåget utom på en man från Syrien som hade kunnat gömma sig, berättar Annika Holm Nielsen.

– Vi hade skrivit en skylt på arabiska där det stod att kunde vi kunde hjälpa honom till Sverige, säger hon.


Flyktingar visas plats på bussar vid Rødbys färjeläge. Foto: Ola Torkelsson/TT

I hamnen väntade en segelbåt som aktivisterna hade tillgång till dit de förde mannen. Färden över Öresund till Malmö, där mannen uppgav att han hade släktingar, tog ungefär två timmar.

– Det var bra väder och blev en fin tur, säger Annika Holm Nielsen.

I Malmö träffade de några personer som arbetar med flyktingar och som hjälpte mannen att registrera sig hos de svenska myndigheterna.

– Vi har hört att han har det gott.

Annika Holm Nielsen är aktiv i partiet Enhedslisten och är starkt kritisk till den danska regeringens flyktingpolitik. Men gårdagens aktion är inte ett partipolitiskt initiativ utan helt hennes eget beslut som privatperson. Nu hoppas hon och hennes vänner att fler följer deras exempel att hjälpa flyktingar.

– Om vi får möjlighet gör vi om det igen och vi vill inspirera många fler att göra detsamma, säger Annika Holm Nielsen.

Dansk polis har gått ut med varningar till befolkningen om att det är olagligt att hjälpa flyktingar in eller genom landet. Ett brott som kan leda till böter eller fängelse upp till två år, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det är dock inget som avskräcker Annika Holm Nielsen och hennes vänner.

– Vi vill förstås inte blir straffade och vi visste att det kunde ses som olagligt. Men vi ansåg att det var värt att ta den risken, säger hon.

Trots den misstänkta smugglingen över sundet har Köpenhamnspolisen ingen särskild bevakning vid Öresundsbron för att stoppa misstänkta bilar.


Öresundsbron. Foto: TT

Inte heller den svenska polisen har satt in några extraresurser vid gränsen. Men 14 personer har gripits de senaste dagarna på Öresundsbron misstänkta för människosmuggling av totalt 25 personer. Av de misstänkta är nio häktade, två anhållna och tre gripna.

– Sedan finns en uppgift om fem gripna. Men de har varit efterlystas i andra ärenden, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Skånepolisen.

Malmöregionen är hårt pressat av flyktingströmmarna. Runt hundra ensamkommande barn anländer dagligen och Migrationsverkets mottagningsboenden i Malmö har sedan i går eftermiddag tagit emot runt 230 nya asylsökande.

– Förra veckan kom 3.500 som sökte asyl i Sverige, 3.150 kom via sundet och ska hanteras i Malmö. Det gör att vi får en ansträng situation, säger Ewa-Gun Westford.


Migranter på Malmö centralstation som väntar på tåget till Stockholm. Foto Ola Torkelsson / TT

Men de nyanlända som kommer till Sverige får ingen gräddfil utan behandlas som alla andra nyanlända.

– Om de registrerats i Danmark och sedan kommer till Sverige, då tittar vi på det utifrån Dublinförordningen, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.

Liksom sina danska kolleger vill polisen i Sverige uppmärksamma att det är ett brott att smuggla flyktingar, oavsett om det är något man gör av humanitära skäl eller för ekonomisk vinning.

– Vi är skyldiga att agera om det kommer till vår kännedom, säger Ewa-Gun Westford.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.