Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hon-tog-pa-sig-slojan-for-att-trotsa-forbudet-i-skurup/

3 min 55 sek. En har tagit på slöjan, en annan kämpar för ett förbud – och en tredje avskyr både slöjan och förbudet emot den. Möt fyra kvinnor med muslimsk bakgrund.
SVERIGE

Hon tog på sig slöjan – för att trotsa förbudet i Skurup

Maya, 15, tog på slöjan mot sin pappas vilja – för att trotsa Skurups slöjförbud.

Loubna, 46, är M-politiker, muslim och stolt över att vara slöjförbudets ansikte utåt.

Inas, 20, drömde som åttaåring om att få bära slöja. I dag avskyr hon både slöja och slöjförbud.

Naouel, 38, växte upp i slöjförbudets Tunisien. Nu kräver även svenska politiker att hon tar av sin sjal.

Frågan om slöjförbud, väckt i 33 kommuner, splittrar familjer, forna vänner och politiska partier.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 14 Maya Alolaa tog på sig slöjan i protest mot Skurups politiker, som i december röstade fram ett slöjförbud. Hon tänker inte ta av den även om beslutet dras tillbaka.
Foto: Jenny Leyman
Bild 2 av 14 Maya utanför sin skola, Prästamosseskolan i Skurup.
Foto: Jenny Leyman
Bild 3 av 14 Maya har egentligen velat bära slöja sedan hon kom till Sverige som elvaåring, då hon träffade några coola äldre tjejer i Borrby som bar slöja. Men hennes föräldrar har sagt nej fram till nu.
Foto: Jenny Leyman
Bild 4 av 14 Rektor Mattias Liedholm har dödshotats efter att han offentligt har stått upp för de flickor och kvinnor på hans skola som bär slöja.
Foto: Jenny Leyman
Bild 5 av 14 Moderatpolitikern Loubna Stensåker-Göransson tror att slöjförbudet i Skurup bara är början. Om fyra-fem år tror hon att ett förbud mot slöja i skolorna blivit verklighet i hela Sverige.
Foto: Jenny Leyman
Bild 6 av 14 Loubna hade inte räknat med så stort motstånd mot slöjförbudet, från både skolpersonal och elever. Hon tänker sig att flickor som tar av sig slöjor enligt förbudet ska känna sig befriade.
Foto: Jenny Leyman, Jenny Leyman
Bild 7 av 14 Loubna Stensåker-Göransson är inte ensam om att vilja ha ett slöjförbud inom Moderaterna – men hon har även tydliga motståndare i partiet. Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö, är en av flera moderater som tycker att slöjförbud är en dålig idé.
Foto: Jenny Leyman
Bild 8 av 14 Mattias Liedholm har varit moderat sedan 1984, när han som 13-åring startade en lokal moderat skolförening i uppväxtorten Trollhättan. Men nu lämnar han partiet. Partiet har förlorat sin frihetliga själ i hanteringen av slöjförbud och med närmandet till SD, anser han.
Foto: Jenny Leyman, Jenny Leyman
Bild 9 av 14 Inas Hamdan växte upp i en miljö i Malmö där slöjan var norm för flickor. Under grundskolan såg hon sina klasskamrater sätta på sig slöjan, en efter en. När Inas var 13 år gjorde hon det också.
Foto: Jenny Leyman
Bild 10 av 14 Inas hörde som barn många liknelser om kvinnor och slöjor – liknelser som hon i dag tycker illa om. Som att kvinna utan slöja är som en slickepinne utan skyddspapper, en klubba som angrips av myror. ”Det handlar om att männens blickar förstör henne”.
Foto: Jenny Leyman, Jenny Leyman
Bild 11 av 14 Naouel Aissaoui bar inte slöja under sin uppväxt i Tunisien. Hon fann religionen på allvar först som vuxen i Sverige, säger hon.
Foto: Jenny Leyman
Bild 12 av 14 Att bära slöja på gator och torg i Sverige är att bli måltavla för trakasserier från främmande människor, säger Naouel. Hon har tappat räkningen på alla gånger som hon angripits med fula gester eller elaka ord.
Foto: Jenny Leyman, Jenny Leyman
Bild 13 av 14 I SVT:s program ”Mötet” debatterade Naouel Aissaoui nyligen med Loubna Stensåker-Göransson, M-politikern som vill tvinga Loubna att ta av sin slöja.
Foto: Jenny Leyman
Bild 14 av 14 Det är sju år sedan som Nauoel som 30-åring tog på sig slöjan. Under de åren har tonläget mot muslimer som grupp hårdnat, tycker hon. Hon är orolig att hon inte ska få arbeta som lärare i framtiden på grund av sin slöja.
Foto: Jenny Leyman, Jenny Leyman