Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hopp om sol och värme i augusti

Foto: TT

Årets svala och ostadiga sommar är en fullträff - för vissa. Men de som längtar efter badväder behöver inte ge upp. Runt månadsskiftet finns det hopp om en värmebölja.

Juli månad närmar sig sitt slut och de närmaste tio dygnen ser inte ut att bjuda på några större förändringar i väderläget mot det som har varit hittills: Det blir fortsatt varierad molnighet med regnskurar och runt 20 grader i hela landet.

– Det är samma prognos varje dag, fortsatt lågtryckbetonat, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

För många har redan semestern i Sverige regnat bort, och man kan undra om de enda som har det hett om öronen är meteorologerna?

– Nej, vi får inte så mycket klagomål utan man vill prata väder. Och vissa tycker det är lagom med 20 grader, säger Lisa Frost.

Hon får medhåll av Deana Bajic, meteorolog på Sveriges Television:

– Det är jättemånga som gillar det här vädret, som äldre och sjuka. De gillar inte värme över 25 grader för det passar inte dem. Det är mer de unga som vill ha mer sol och barnfamiljer som gärna vill bada och då behövs det lite högre temperatur. Vi är olika, säger hon.

Många tycker det är lättare att vara aktiv i ett svalare sommarväder med ”lagom” temperaturer. För äldre kan det till och med vara hälsovådligt med värmebölja. Det beror på att kroppens förmåga att reglera temperaturen och känna törst blir sämre med åldern, vilket gör äldre känsligare för värme än yngre. Äldre och personer med hjärtfel bör till exempel undvika fysisk aktivitet helt under en värmebölja.

När temperaturen ligger över 25 grader minst tre dygn i sträck går SMHI därför ut och varnar. Ett sådant väder råder just nu i södra Europa och kan vara bra att tänka på för den som ska åka dit.

– Det är värmebölja i flera länder kring Medelhavet, det är den afrikanska varma luften som sprider sig dit. I går var det varmast i Bosnien med över 40 grader på flera håll. Redan när det är över 30 grader är det väldigt jobbigt för alla, och speciellt för sjuka och äldre, säger Deana Bajic.

Är hoppet då ute för sol- och badälskare att även Sverige ska få en värmebölja innan sommaren är över?

– Nej, hela augusti är kvar och det kan bli soligt då, säger Lisa Frost.

Och temperaturen kan stiga ordentligt redan kring månadsskiftet, enligt Deana Bajic;

– Framåt nästa helg, i slutet av juli och början av augusti, ser det ut som att det ska bli varmare. Men det är väldigt osäkert, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.