Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hos partikelprissar och partypinglor

Svensktalande pristagare, skålar till jäst och Alfred Nobel, gudomlig underhållning och den mest avancerade Nobelefterrätten någonsin. Det var bara litteraturpristagaren, prinsessorna och partiledarna som saknades.

”Äntligen här!” var rubriken när årets Nobelpris i fysik presenterades. Då handlade det om den svårfångade lilla Higgspartikeln, som gäckat forskarna i nästan ett halvsekel.

Äntligen här kunde vi också säga i Blå hallen. Priser och medaljer är utdelade, borden och väggarna är smyckade med blommor, och alla är på plats. Ja, alla utom Alice Munro och prinsessan Madeleine, som fick stanna hemma av hälsoskäl, och kronprinsessan Victoria, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som hedrar 1993 års fredspristagare Nelson Mandela i Sydafrika.

Att placeringen fick göras om i sista minuten märktes inte. De elva nya Nobelpristagarna vid honnörsbordet såg lika lyckliga ut som de gjort hela veckan. I tacktalen såg fysikpristagaren Peter Higgs till att ära fysikerna på CERN som gjort priset möjligt. Kemipristagaren Michael Levitt inledde på svenska, för att visa att han fortfarande kunde lära sig något nytt, 45 år efter upptäckten han fick pris för. Och medicinpristagaren Randy Schekman, som gjorde sina banbrytande upptäckter i jästceller, avslutade sitt tal med att utbringa en skål till jästa drycker.

Mobil- och fotoförbudet till trots både twittrades det och fotograferades på många håll vid borden i salen. Som den amerikanske fysikprofessorn jag hade till bordet sa när han tog en bild av serveringspersonalens synkroniserade marsch nedför trapporna med förrätten.

– Ingen hemma kommer att tro mig annars.

Han var här för första gången, precis som vi andra vid bordet.

Efterrätten levde upp till förhandsreklamen, som den mest avancerade som någonsin gjorts på en Nobelbankett. En relief av Alfred Nobel i choklad, direkt på tallriken. Smakade ljuvligt gjorde den också.

Pausunderhållningen med operatrion Divine var magnifik. Projicerade snöflingor föll nedför salens röda tegelvägg och lade sig tillrätta på fönsterblecken, och blev till såpbubbor och fyrverkerier. Men det som dröjer sig kvar är textraden på väggen under slutnumret. ”Encourage curiosity in children's minds” – uppmuntra barnens nyfikenhet.

Samma sak har pristagarna sagt, på olika sätt, hela veckan: släpp barnen, och de unga forskarna, fria.

Det är enda sättet att skapa framtida Nobelpristagare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.