Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hosten-breder-ut-sig-i-landet-men-snart-blir-det-varmare-igen/

Sverige

Hösten breder ut sig i landet – men snart blir det varmare igen

Färgen på trädens löv har gått från gröna till gulaktiga de senaste veckorna. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Med de senaste dagarnas kyla har hösten rusat söderut och fått fäste i nästan hela landet. Samtidigt jagar vintern på i norr. Men i nästa vecka väntas mildare temperaturer igen.

Den senaste veckan har kylan slagit till efter en septembermånad som var lite varmare än normalt.

När lördagen summerades stod det klart att i stort sett hela landet fått meteorologisk höst. Det betyder att årstiden sprungit i kapp sitt schema och lagt sig ungefär där den normalt ska ligga så här års.

I delar av Götaland har den varit en till två veckor sen. Till Stockholm kom den i stort sett på ”rätt” datum.

Definitionen på höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara under tio grader minst fem dygn i sträck.

Nu är det bara sydvästra Gotland, södra Öland och ett smalt band längs västkusten som fortfarande har meteorologisk sommar. Men det ser inte ut att dröja länge innan även de sista sommarfästena faller.

Prognosen för exempelvis Visby, Malmö och Halmstad visar att hösttemperaturer kommer att råda i minst tre dygn till där och har rått i tre (sedan den 3 oktober).

För Malmös del blir det i så fall nio dagar tidigare än normalt. I Falsterbo, som normalt är sist ut, ser det ut att bli på håret men två veckor tidigt.

Samtidigt jagar vintern på norrifrån. Vinter blir det när medeltemperaturen legat lägre än noll grader fem dygn i sträck.

På lördagen var det ett stort område i södra Norrland, Dalarna och norra Värmland som hade vintertemperaturer. Norra Dalarna och Härjedalen har nu haft det i tre dygn. Men om man får tro prognosen hinner det inte riktigt bli vinter där innan temperaturen stiger lite.

Två mindre områden i fjällkedjan fick vinter redan i mitten av september.

De kalla nordvindarna dominerar till och med tisdag, men därefter ser det ut att åter komma in mildare luft i södra halvan av landet med tvåsiffriga temperaturer, men också regn och rusk.

I den norra halvan blir det också ostadigare, och där blir temperaturerna fortsatt ensiffriga, så på sina håll kan det senare i veckan komma en del snö.