Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hot mot köpcentrum i Västerås följdes av evakuering

Erikslunds shoppingcenter i Västerås utrymdes på söndagen med anledning av en misstänkt explosion och ett uttalat hot. Vid 17.45-tiden hade hela köpcentrumet genomsökts av polisen, utan att något misstänkt påträffats. Entrédörrarna kunde åter öppnas.

Köpcentrumet består av en rad butiker och ett Ikeavaruhus, sammanhållna i en galleria. Alla dessa lokaler och ett tillhörande parkeringsgarage utrymdes. Friliggande butiker runt centrumet berördes inte.

– Vi fick ett samtal om ett hot och valde att ta det säkra för det osäkra och utrymde lokalerna, säger Johanna von Wowern, presstalesperson vid Västmanlandspolisen, till DN.

Att det skulle ha skett någon explosion fann polisen inget belägg för.

– Den brottsrubricering som kvarstår är olaga hot. Ingen misstänkt har frihetsberövats. Vad jag känner till har ingen person kommit till skada, säger Johanna von Wowern.

Vid 16-tiden hade polisen slutfört sökandet i garaget, utan att finna något misstänkt. Bilägare fick då åter tillgång till sina parkerade fordon. Själva köpcentrumet var däremot alltjämt utrymt.

Räddningstjänst och polis fick in larmet från Erikslund vid 13-tiden. Den förundersökning om brott som då inleddes fick rubriken förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.