Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hot-mot-skola-i-partille-elever-halls-inomhus/

Sverige

Minderårig pojke gripen efter hot mot skolor i Partille

Ett hot framfördes på onsdagen mot skolor i Öjersjö i Partille kommun. Skolorna låste dörrarna och samtliga elever hölls inomhus. 

En minderårig pojke har gripits av polis och ska höras om händelsen.

Hotet framfördes via sociala medier och tolkades av kommunen och polisen som riktat mot flera skolor i Öjersjö i Partille kommun, utanför Göteborg.

Skoledningen i kommunen uppmärksammades på hotet vid 10-tiden i förmiddags.

– Vi kontaktade polisen som snabbt var på plats. Skolans krisplan har aktiverats vilket innebär att alla elever har hållits inomhus och all skolundervisning har bedrivits inomhus som försiktighetsåtgärd, säger Ingrid Claesson, kommunikationschef vid Partille kommun.

Vid 13-tiden gick polisen ut med information om att det inte längre ansågs föreligga något hot mot skolorna. Två timmar senare hade en minderårig pojke gripits, misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

– Det är flera ungdomar som har hörts och i samband med det så greps en minderårig pojke. Han är minderårig, men straffmyndig, och åklagare är inkopplad. Han misstänks för grovt olaga hot mot grupp, säger Anna Göransson vid Göteborgspolisen.

Polisen skickade flera patruller till Öjersjö. Skolorna låste dörrarna och alla elever hölls inomhus.

En skärmdump på meddelandet i sociala medier där ett hot om skolskjutning riktades mot Öjersjö.

– Det har gjorts den bedömningen att polis ska åka dit och vi är där med uniformerad personal, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

 En polispatrull finns kvar vid skolan i trygghetsskapade syfte.

– Men det är mer för att många kanske är oroliga, sade Jenny Widén till DN vid 13-tiden.

DN har tagit del av en uppdatering på en social plattform där ett explicit hot om en skolskjutning riktades mot Öjersjö. Uppdateringen innehöll också ett filmklipp där skott hörs avlossas.

I skolornas olika enheter går runt 1.000 elever från förskoleklass och upp till årskurs 9. Ingen ska vara skadad.