Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hot och våld mot anställda utreds

Foto: Maja Suslin/TT

Hoten mot Migrationsverket har mer än fördubblats på bara ett år, vilket DN tidigare har berättat om. Nu ber generaldirektör Anders Danielsson att Brå ska utreda frågan. ”Vi har många anställda som far illa”, säger Anders Danielsson som själv lever med livvaktsskydd.

Sönderslagna rutor, anlagda bränder och hot om våld. Migrationsverket har blivit en hotfullare och våldsammare arbetsplats. Enligt myndighetens generaldirektör, Anders Danielsson, är det ett stort problem.

– Det är mycket känslor i asyl­politiken. De känslorna hamnar ofta på oss och i slutändan landar det på enskilda individer. Ibland blir det ganska hett om öronen, säger han.

Du själv har alltid med dig en livvakt.

– Ja, men det är delvis på grund av mitt gamla liv (som Säpochef, reds anm). Det är klart att jag får mina brev, men jag har bra folk som städar undan så jag slipper se det.

När DN granskade hot mot myndighetspersonal för några veckor sedan visade det sig att rapporterade hot- och våldsincidenter på Migrationsverket mer än fördubblats fram till december i år jämfört med hela 2013.

Migrationsverket ligger ändå relativt lågt jämfört med andra myndigheter.

– Jag tror att mörkertalet är oerhört stort. Många anmäler nog inte allt de är med om, säger Anders Danielsson.

Därför har han nu bett Brotts­förebyggande rådet (Brå) att granska ”otillbörlig påverkan” mot Migrationsverket. Brå ska kartlägga de olika typerna av påverkan och utreda vilken effekt det får.

– De ska se över alltifrån skadegörelse till hot och våld mot våra anställda. Det finns många som far illa, säger Anders Danielsson.

Beslutet tas emot positivt av huvudskyddsombudet Thomas Mårtensson på fackförbundet ST som organiserar många av Migrationsverkets anställda.

– Det är viktigt att man tar den här frågan på allvar. Hoten har ökat kraftigt och vi har exempel på medarbetare som blivit attackerade och misshandlade, säger han.

Hotbilden mot Migrationsverkets anställda är komplex. Många hot kommer från frustrerade eller desperata människor som exempelvis söker asyl i Sverige. Ofta rör det sig om hot om självmord.

En annan typ av hot kommer från olika politiska grupper, främst vänsterextrema. För ett år sedan skedde synkroniserade attacker mot fem av myndighetens kontor. Generaldirektör Anders Danielsson har tidigare krävt att både Säpo och polisen skärper säkerheten för de anställda.

Enligt Thomas Mårtensson finns det en risk att hoten påverkar handläggarna i deras myndighetsut­övning. I beslutet om en granskning av Brå framgår att även Migrationsverket ser en risk för ”minskad beslutskraft och självcensur”.

Thomas Mårtensson säger att hotbilden mot anställda på Migrationsverket försvåras av att många är mer tillgängliga privat över sociala medier.

– Vi har ett öppet samhälle med stora möjligheter att söka kontakt och det är ofta lätt att söka upp enskilda handläggare på Facebook. Det är en risk vi uppmärksammat ledningen på. Men i slutändan får varje enskild tjänsteman själv avgöra hur tillgänglig och öppen den vill vara på nätet.

Fakta.
Mariestad, augusti 2014

En knivbeväpnad man i 40-årsåldern hotar personalen på Migrationsverkets kontor. Han visar upp kniven och ska enligt ett vittne ha sagt: ”Någon kan stryka med och det kan vara någon på Migrationsverket”.

Umeå, maj 2014

En misstänkt bomb sitter upptejpad på dörren till Migrationsverkets kontor. Polisen spärrar av ett stort område innan föremålet kan skjutas sönder av bombgruppen. Föremålet är inte en riktig bomb, men polisen rubricerar händelsen som grovt olaga hot.

Sverige, december 2013

I en synkroniserad attack mot Migrationsverkets lokaler i Göteborg, Umeå, Kristianstad, Helsingborg och Sundbyberg krossar en anarkistisk grupp bland annat fönsterrutor och sprutar ned dörrar med färg.

Fakta: Våld

Migrationsverket ofta utsatt.

År Hot Våld

2010 96 8

2011 85 12

2012 87 10

2013 77 7

2014 218 14

*Till och med november 2014

Migrationsverket har drygt 5.000 anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.