Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hot om högerextremt våld växande problem

Soldiers of Odin i Finland.
Soldiers of Odin i Finland. Foto: TT

I flyktingkrisens spår har de högerextrema våldsbejakande grupperingarna blivit synligare och mer aktiva.

Om samhället inte lyckas lösa problem som människor upplever i sin vardag riskerar extremisterna att vinna ny mark, enligt huvudsekreteraren i kommittén mot våldsbejakande extremism.

Samtidigt som Säpo pekar ut våldsbejakande islamism och återvändande krigsresenärer som det största hotet mot Sverige upplever många kommuner att hotet kommer från ett annat håll.

Runt om i landet har högerextrema våldsbejakande grupperingar vunnit mark och blivit allt mer synliga under det senaste året, enligt Daniel Norlander, huvudsekreterare i Mona Sahlins kommitté för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Under året som gått har han träffat företrädare för ett stort antal av landets kommuner.

– Det har varit tydligt när vi varit runt i kommunerna att frågan om IS upplevs som ny och svår att hantera. Men när kommunerna själva beskriver problembilden är det vitmaktrörelsen som hamnar i fokus. Det som oroar dem mest är hur dess utbredning ökat under det senaste året, säger han.

Det var i samma veva som debatten om flyktingmottagandet tog fart som de högerextrema grupperna började synas allt mer och hålla i fler aktiviteter, så som manifestationer, flygbladsutdelning eller olika former av medborgargarden.

Enligt Daniel Norlander jobbar grupperna mer strategiskt än tidigare, bland annat genom att fånga upp lokala händelser och missnöjesyttringar.

– Ett bra exempel är när ett badhus i en kommun i Mellansverige fick problem med en grupp ensamkommande ungdomar och nyanlända som inte visste hur de skulle bete sig. Badvakterna vågade inte säga till. Så plötsligt dök det upp en grupp nazister som självutnämnda "trygghetsvärdar", säger han.

Högerextrema grupper drar alltså nytta av situationer där människor upplever att samhället dragit sig tillbaka eller undanlåtit att ta tag i ett visst problem.

– Kommunerna måste ha en fungerande omvärldsbevakning som kan snappa upp sådana här signaler. De måste gå in tidigt och komma med en lösning. Annars riskerar man att göda de högerextrema.

I vissa kommuner som Daniel Norlander besökt finns en överslätande attityd till de högerextrema grupperingarna.

– Det kan vara lite "jo jo, Kalle och Lisa sitter runt en eld och dricker öl", i stället för att se vad det egentligen handlar om. Det förekommer ju riktiga träningsläger ute i skogen. Jag tror att vi skulle se annorlunda på det om muslimska ungdomar gjorde samma sak.

Vitmaktrörelsens aktiviteter har framför allt ökat på mindre orter som tagit emot flyktingar. Värmland sticker ut, liksom Dalarna vars högerextrema scen DN berättade om i det prisbelönade reportaget Det ockuperade landskapet.

Men även i storstadsområdena har högerextrema grupperingar varit synliga på senare tid. I slutet av januari delade maskerade svartklädda personer ut flygblad med uppmaningen att ge sig på gatubarn i centrala Stockholm. Händelsen fick stor uppmärksamhet och ledde till att polisen tillsatte en särskild insats.

– Vi går inte in på hur stora resurser som satts in, men de är tillräckligt stora för att minimera en eventuell händelseutveckling som går åt fel håll. Min bedömning är att det har lyckats och att vi inte ser ett fenomen där man är ute på stan och ger sig på ensamkommande, säger Christer Birgersson, som ansvarig för den särskilda insatsen, kryptiskt.

Insatsen har haft till uppgift att utreda om aktionen var en engångsföreteelse eller del av ett nytt fenomen.

– Våra uppfattning är att det inte var ett trendbrott. Sånt här dyker tyvärr upp olika sammanhang, men det har inte eskalerat, säger han.

Under den senaste tiden har dock rykten om att medborgargarden och självutnämnda gatupatruller etablerat sig runt om i Sverige duggat tätt. Bland annat påstås det rasistanklagade medborgargardet Soldiers of Odin ha etablerat sig i Stockholm. Polisen varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.

– Jag har ingen kommentar till det. Vi har hört talas om dem men inte kommit så långt i vår i analys att vi kan säga att de har etablerat sig i Stockholm. Vi kommer att följa det noga, säger Christer Birgersson.

Medborgargarden och så kallade gatupatruller är dock inget nytt fenomen, poängterar Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet med särskild inriktning på högerextremism.

– De dyker upp då och då. I bland "upptäcks" de av större medier och då blir det en debatt och uppmärksamhet. Mediernas uppmärksamhet betyder inte lika mycket för de här grupperna som tidigare, då de kan nyttja sociala medier och annat för att nå ut. De finns uppsjöar av Facebook-grupper, sedan tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.