Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hotad-gymnasieskola-haller-stangt/

Sverige

Åklagare: Hot mot gymnasieskolan var ett skämt

Nösnäsgymnasiet håller stängt. Foto: Tomas Ohlsson

En gymnasiekola i Stenungsund utsattes för hot på torsdagskvällen och stängdes därför av under fredagen. 

Två 18-åringar anhölls på fredagsmorgonen misstänkta för olaga hot. 

Åklagare Petter Lundgren säger till SVT Nyheter Väst att det hela rörde sig om ett skämt. 

Rätta artikel

Vid 22-tiden på torsdagen larmade någon polisen om att Nösnäsgymnasiet utsatts för hot på sociala medier. Med den utgångspunkten kunde polisen identifiera två 18-åringar som man hämtade in för förhör på fredagsmorgonen. I samband med förhöret anhölls de av åklagare.

Brottsrubriceringen var initialt grovt olaga hot. Polisen tog pojkarnas datorer och telefoner i beslag. 

– Vi tog det på allvar och vi har nu utrett vem som har postat bilden och även vem personen på bilden är. De anhållna har släppts på eftermiddagen eftersom det inte finns något överhängande hot och inget tyder på att de här killarna ville utföra något våldsbrott, säger Petter Lundgren till SVT Nyheter Väst.

Enligt de två 18-åringarna ska bilden ha skickats på chatttjänsten Snapchat och var menad som ett skämt. Åklagare Lundgren ser dock allvarligt på att man skämtar på det här sättet. 

– Nu får utredningen visa om det är något annat brott som han kan åtalas för, säger han. 

Skolan har på eget initiativ valt att hålla stängt på fredagen, vilket innebär att ”eleverna får sportlov en dag tidigare”, som kommunen skriver i ett pressmeddelande.

– Vi blev uppringda av lokalpolisen i morse tidigt, vid fem- halvsextiden och samlade oss väldigt fort här. Vi hade ett krismöte med kommunledningen och beslutade att vi skulle stänga skolan. På grund av ett möjligt hot mot skolan, säger utbildningschef Pia Alhäll.

Pia Alhäll. Foto: Tomas Ohlsson

– Det var två stycken elever som går på Nösnässkolan som de hade uppmärksammat. Vi vet inte så mycket mer. Vi har inte sett själva hotet eller kommunikationen, säger Pia Alhäll.

Kan eleverna känna sig trygga på skolan i framtiden?

– Absolut. Vi har jobbat med säkerhetsfrågor och vi har ett skalskydd. Som vi satte in efter händelsen på Kronans skola i Trollhättan. Det innebär att både elever och lärare måste tagga in sig med en bricka för att komma in i skolan. Den är alltså inte öppen för allmänheten. Ingen obehörig ska kunna komma in.