Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hotad judisk förening i Umeå ger upp

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix, TT

De många hoten som riktats mot Judiska föreningen i Umeå under lång tid har nu lett till att den inte längre finns. Vid årsmötet i slutet av maj togs det definitiva beslutet om nedläggning.

– Det känns tungt, jag är ledsen, har även fällt tårar över detta. På något sätt känns det som att vi förlorade, säger Carinne Sjöberg, Umeåföreningens tidigare ordförande, till DN.

Hoten har kommit från främst nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Under 2017 klistrades judefientliga dekaler upp på lokalen, även bilder på Adolf Hitler. Hot har uttryckts på skilda sätt.

I april i fjol stängde föreningen sin lokal i Umeå, då medlemmarna fått nog av alla hoten. Sedan dess har det inte bedrivits någon verksamhet.

Läs mer: Judisk förening lägger ner efter nazisthot

– Vi letade sedan efter en ny lokal i Umeå, utan resultat. För två veckor sedan, vid årsmötet den 22 maj, kom vi överens om att lägga ned föreningen. Vilket vi gjorde direkt – den finns inte längre.

Carinne Sjöberg beskriver verksamheten som ”fantastisk”, att man vågade visa sig öppet:

– Vi började 2010 genom att träffas hemma hos varandra. Formella bildandet följde 2013, säger hon, och anger inriktningen som ”mest kultur och tradition”, samtidigt som man höll öppet för alla judar, även de religiöst utövande.

Det har inte varit någon brist i Umeå på sympati för de drabbade föreningsmedlemmarna. Men några åtgärder för att verkligen komma till rätta med den djupt obehagliga situationen säger Sjöberg att hon inte noterat.

– Sympatier? Visst, alltid. Men i handlingsväg har det varit löst, säger den tidigare ordföranden, samtidigt som hon undviker att specifikt peka ut vilka hon menar har svikit.

– Jag har fått politiskt stöd, men något beslut som gett resultat? Nej. Vi har önskat få se handling som stoppade nazisterna, aktiviteter som kunde peka framåt, så att de inte vinner. Alla – inte bara vi – borde känna att det som hänt nu, nedläggningen, är en förlust, ett nederlag.

Carinne Sjöberg understryker att hon inte kommer att göra några försök på lokal nivå för att återstarta föreningen.

– Men jag sitter i styrelsen för Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Genom det engagemanget ska jag arbeta vidare för mänskliga rättigheter för judar i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.