Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hotad-satsning-pa-gravida-i-goteborg-raddad/

Sverige

Hotad satsning på gravida i Göteborg räddad

Ayub Rage får en puss av doulan Duha Geedi. Foto: Tomas Ohlsson

De har hjälpt över 1.500 kvinnor att föda och konceptet har spridit sig från Göteborg till andra delar av landet. Men på grund av minskat stöd hotades ”Doula & Kulturtolk”-verksamheten av nedläggning. Nu kom räddningen. 

– Vi kommer att få prioritera hårdare, men det blir ändå en fortsättning, säger Bodil Frey på föreningen Tidigt Föräldrastöd som tar över verksamheten. 

När man föder barn och inte kan språket får man oftast ingen tolk – en situation som kan upplevs som svår både för vårdpersonalen och den födande kvinnan. 

– Om något behöver meddelas den födande kvinnan kan man ringa en telefontolk. Men det blir mer utifrån vårdens behov. Kvinnan kan inte ringa in en tolk om hon har något att säga. Dessutom är detta en grupp som löper större risk för komplikationer, berättar Bodil Frey. 

För att underlätta kommunikationen och göra förlossningarna säkrare utvecklades konceptet ”Doula & Kulturtolk” i Göteborg 2008. Det går ut på att utbilda doulor – stödpersoner för gravida och deras partners – med en annan kulturell och språklig bakgrund. 

Kulturdoulorna i Göteborg har sedan starten hjälpt över 1.500 kvinnor och anses vara de med mest erfarenhet inom området. Konceptet har spridit sig till bland annat Stockholm, Värmland, Västerbotten och Halland och utvärderas just nu i en studie vid Karolinska institutet. 

Samtidigt såg det länge ut som att verksamheten i Göteborg skulle tvingas lägga ner, som DN tidigare har berättat. Anledningen är att man inte fick tillräckligt med medel från regionen för att arbeta på samma sätt som förut.

– Då kände vi, om det blir så illa, kunde vi tänka oss att ta över, säger Bodil Frey, verksamhetsledare för Tidigt föräldrastöd som bland annat arbetar med stöd till nyanlända föräldrar.

Bodil Frey, Tidigt Föräldrastöd Foto: Privat

– Förlossningen och spädbarnstiden är en väldigt speciell period i ens liv. Man är mer känslig och öppen. Svenska samhället har en chans att visa sig välkomnande och det kan prägla väldigt mycket hur livet artar sig sedan.  

Föreningen Stöd i födsel och föräldraskap, SIFF, som drivit verksamheten hittills har blandade känslor inför utvecklingen.

– Vi hade en vision om en bättre arbetssituation och mer ordnade förhållanden för doulorna, och det är inte gratis. Detta ger ju signaler till beslutsfattare att det går utmärkt att hanka sig fram med små medel, säger Ros-Marie Sädås, verksamhetssamordnare för föreningen Stöd i Födsel och Föräldraskap, SIFF.

Även om kulturdoulaverksamheten fortsätter tillkommer inga nya resurser vilket innebär att föreningen kommer att tvingas jobba på ett annat sätt. Kulturdoulorna kommer att erbjudas att fortsätta men kommer inte att kunna ta lika många uppdrag som tidigare. 

– Vi kommer att dra gränsen vid förstföderskor och de som föder för första gången i Sverige. Andra kvinnor som inte kan svenska kommer att erbjudas kurser på sitt språk om förlossning och mödravård. Då når vi dem förhoppningsvis på det sättet. Vi kommer att få prioritera hårdare, men det blir ändå en fortsättning, säger Bodil Frey. 

Föreningen Tidigt föräldrastöd har en lokal i Angered dit föräldralediga mammor kan komma för att lära sig svenska men också gå kurser i föräldraskap och kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Det anordnas även läxhjälp för de yngre. 

Läs fler artiklar om Göteborg här